Климатът се променя! Тенденцията е за късна зима и хладно начало на пролетта

Март и април вероятно ще са по-хладни от обичайното

Климатът се променя, тенденцията е за късна зима и хладно начало на пролетта. Март и април най-вероятно ще са под температурните норми, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред „24 часа“.

Според него валежната обстановка практически приключва, но ще стане по-студено, а отделни снеговалежи може да се наблюдават в планините. В равнините повече от 2-3 сантиметра сняг не може да се очаква, и то в северозападната половина на България. Големият дъжд си отиде.

Нови значителни валежи със стопански характер евентуално може да очакваме чак след седмица, ако въобще се появят.Средиземно-морските циклони ще минават малко по-южно от нас и валежната зона ще захваща по-малки територии от България.

„Така или иначе валежите, които паднаха от петък, са значителни и половин България вече е с 2 преизпълнени месечни норми на валежа, а има места и с 3. В Малко Търново за 2 дни се изваляха 150 л/кв. м, което е повече от 3 пъти месечната норма. В района на язовир “Калин” в Рила валежите бяха 180 л/кв. м в рамките на едно денонощие, в резултат на което и реките, и язовирът са пълни до отказ. 96 литра на кв. метър паднаха за денонощие в Благоевград. Много валеж беше измерен в Калотина, Трън, Драгоман. Много валя и на сръбска територия близо до нашата граница, появи се едно петно във водосбора на река Конска, която е в България. Валежите там достигнаха над 100 литра на квадрат, в резултат на това реката, която е приток на Струма, рязко повиши собственото си ниво и нивото на Струма“, казва Рачев.

Според него ситуацията е добре, язовирите са пълни.

„Дотук декември беше много топъл. От петък ни очаква по-студено време. Зависи от това дали ще се задържи слаба снежна покривка. Ако има 2-3 сантиметра сняг, ще изстине по-бързо въздухът и през деня в котловини като София, Драгоман и Трън, пък и в местата между Стара планина и Средна гора температурите ще паднат до минус 12 – минус 15 градуса, а нищо чудно някъде да отбележим и под минус 15°. На много места ще наблюдаваме ледени дни. Това са дните, в които максималната температура не надминава 0 градуса. Максималната ще е минус 5 – минус 3 градуса. Ще ни се стори доста студено, защото свикнахме на топло. Хубавото е, че в планините натрупа сняг. Там става все по-студено. Времето стана типично за януари. През миналите събота и неделя на височина 1500 м е валял проливен дъжд. А трябва да вали силен и гъст сняг. Тогава голяма част от малката снежна покривка се стопи. Сега продължава да трупа и да зазимява във високата планина, защото най-после зимата си дойде. Тя не се връща, защото не беше дошла до този момент. Ако не броим първите дни на декември, през цялото време беше почти средиземноморски климат“, коментира Рачев.

По думите му зимата като цяло е топла с температури средно за сезона между 1,5 и 2,5 градуса над нормата, а това е много.

Въпреки студовете, които ни очакват, януари ще излезе с положителен знак и много валежи – 2 до 3 пъти над нормата почти за цяла България. Затова и в Софийско, и на други места излязоха подпочвени води.

„Ако трябва да сме реалисти, разминахме се с малко. С уважението ми към хората, които загубиха покъщнина, общо взето минахме сравнително безболезнено от такъв сериозен проблем“, посочи климатологът.

Прогнозата е февруари да е по-топъл с 1,5 до 2 градуса.

Според него климатът се променя и зимите стават по-меки.

„Според дългосрочната прогноза ще имаме от модерните пролети с нормални температури. Може би март и април ще са около и малко под нормата. Напоследък се забелязва тенденция за късна зима, по-хладно начало на пролетта с нормални температури и валежи около и малко над нормата. Началото на лятото също ще е модерно – малко по-хладно и дъждовно. Ако се спазва логиката от предишните години, през втората му половина ще е топло и сухо“, прогнозира той.

По публикацията работи: Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене