Изкупна цена от 5,60 лв. за кило тютюн вбеси земеделските производители в Неврокопско

Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско започна на цени с 2-3 лв. под миналогодишните.

Според председателя на сдружение „Басма“ и земеделски производител от ХаджидимовоИван Сабахлъков те били определени предварително, още преди фирмите да са видели реколтата, която тази година е много добра.

Въпреки това в района фирмите предлагат от 5.60 до 7 лева за килограм само за много добро качество и след пазарлък цената стигала до 8 лева. И тази цена обаче е много по-ниска от миналогодишната, която беше 9-10 лева.

Една от причините за поредното орязване на българския тютюнопроизводител е по-ниската цена, на която се предлага македонският тютюн. В Гърция пък фирмите го изкупуват срещу 4,5 евро за килограм, но гръцките тютюнопроизводители получават много по-големи субсидии от българските си колеги.

Според Сабахлъков всяка година този отрасъл вкарва в държавния бюджет над 2 милиарда лева, но с липсата на държавна политика по изкупуването на произведения тютюн и стабилни субсидии този приход пада с всяка изминала година.

Припомняме, че 7 лв. бе изкупната цена на тютюна в Югозапада и преди 10 г., но тогава всички останали цени за разсад, препарати, вода и др. бяха значително по-ниски.

По тази причина преди 2 седмици в Гоце Делчев се състоя среща на кметовете, Сдружението на производителите на ориенталски тютюни с председател сатовчанския кмет Арбен Мименов, депутати и тютюнопроизводители от района. На нея бе гласувана декларация до премиера, министъра на земеделието и НС с молба държавата да предприеме спешни мерки за коригиране на изкупната цена на тютюна и подпомагане на тютюнопроизводителите в условията на пандемията, каквото получиха другите земеделски отрасли. Хората настояват още за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, в който да бъдат фиксирани минималните изкупни цени, както и датите за началото и края на изкупната кампания.

в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене