СЛЕД СТАРТА НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН! В 7 дни през ноември Благоевград в челната класация на градовете с най-мръсен въздух

С падането на температурите Благоевград отново се озова в челните класации по най-мръсен въздух в страната. От 1 ноември до вчера в града е имало 7 дни с драстично превишение на праговите стойности на фините прахови частици, показват данните от ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околната среда. В табличен вид там се показва превишението не в проценти, а в пъти над допустимото.

За периода от 00.00 часа до 24.00 часа на 25 ноември при допустими стойности от 50.0 мг/куб.м фини прахови частици завишението във въздуха над Благоевград е било 1,43 пъти, което поставя града на трето място по замърсеност след София и Пловдив.

Аналогични са били данните и за предишните мръсни дни. На 23 ноември превишението е било 1,17 пъти, на 17 ноември във въздуха е имало 95,38 микрограма фини частици на кубичен метър, което е 1,91 пъти превишение на средноденонощната норма, на 16 ноември сме вдишвали 1,27 пъти над допустимото, на 15 ноември – 1,06 пъти, на 13 ноември – 1,05, а на 3 ноември – 1,06 пъти.

Според главния експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград Гергана Рабанова-Аладжова това не е необичайно, тъй като повишаването на нивата на фините прахови частици е пряко свързано с настъпването на отоплителния сезон – битовото горене през този период в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия води и до настоящите резултати.

От години екоинспекцията е категорична, че виновни за въздуха, който дишаме в областния център на Пиринско, са отоплението на дърва и колите, а не индустрията.

Благоевградчани обаче са на мнение, че сериозен принос имат и някои производствени цехове, сред които био ТЕЦ „Рубин” и два цеха в кв. “Струмско”, произвеждащи пелети.

Още през 2016 г. бе създадена група във Фесбук, където редовно се публикуват снимки на димящите комини над трите производства. Бившата общинска съветничка Злата Ризова, която в момента е пиар на кмета Румен Томов, поведе тогава битка с биотеца, като подаде сигнал до прокуратурата. Изготвена бе и петиция до всички ресорни институции с настояване за спешни мерки.

Миналия декември пък над 200 жители на града, организирани от управителя на ресторант „Трезор“ Сергей Лазаров, излязоха на протест пред общината с плакати „Искаме чист въздух“. Томов се срещна с тях, обеща и по-късно достави мобилна станция за измерване нивата на замърсяване в критичните точки около „Рубин“, но това по никакъв начин не реши проблема, само го потвърди.

Администраторът на сайта „Благоевград диша“ Иван Кацарски миналия месец обяви предложенията си какво конкретно трябва да бъде направено, за да се спре този геноцид над благоевградчани. Според него на първо място трябва да се създаде механизъм за бързи проверки по места, където има сигнали за замърсяване, не само визуално, но с необходимите измервания от сертифицирана лаборатория.

„Имаме информация, че в автосервизи се гори масово отработено моторно масло, а в местни цехове – отпадък от суровини като ламинати, пластмаси и други. Наличните измервателни станции в града показват обезпокояващи данни за състоянието на въздуха на определени локации, но въпреки това те измерват само съдържанието на фините прахови частици. Далеч по-обезпозпокоителни са емисиите, отделяни от горенето на пластмаси. Диоксини и фурани не могат да бъдат измерени с „любителски“ станции, което налага заделянето на финансов ресурс на общината за този контрол“, обясни Иван Кацарски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене