Църквата “Св. Петка” в с. Цървище има нужда от спешна реставрация!!!

Църквата “Св. Петка” в с. Цървище е построена през 1872 г. Тя представлява сравнително малка, еднокорабна, псевдобазиликална сграда. Иконостаса е двуредов, добре оформен с дърворезбена украса. Стените отвътре са изписвани в периода 1883 до 1925 г.,

И тъй като родът на баща ми е от село Цървище, това ще е новата тема на рубриката „БЕЗУМИЦИ с Методи Байрактарски“ в предаването „СВОБОДНИ ДУМИ“…

Методи Байрактарски, медиен мениджър и зам.-председател на редакционния съвет на Топ Преса

Тук държа да кажа, че винаги съм бил горд с фамилията си – БАЙРАКТАРСКИ!!!!!

Стефан Байрактарски чичо на моят дядо (Методи Байрактарски),  беше цял живот свещеник в църквата “Св. Петка” в с. Цървище.

Цървище е село в Западна България. То се намира в община Кочериново, Област Кюстендил.Отстои на около 30 км югозападно от гр. Дупница.Това е малко планинско селце,разположено по южните склонове на Руен-най-източното разклонение на Осоговска планина,намира се на 451 м надморска височина.

Има няколко схващания за произхода на името на селото.Някои казват, че е било Црквище и от там на Црвище, други го свързват с црвяк-заради червеите по черешите. Друга версия е, че идва от хубавото червено вино, което се произвеждало тук, което карало човек да се црви-црвиш се-Црвище.

Селото се състои от четири махали: Центаро-Селото (в средата на 20 в. е имала 65 къщи); Оревица (73 къщи през 1967 г.),намира се северозападно от Центаро; Българец (23 къщи през 1967г.), намира се южно от Центаро, през Реката; Зайаците (20 къщи през 1967г.), най-малката махла, намира се източно от Центаро.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене