Борисов и Заев си обещаха да продължат преговорите

На 10 ноември София ще бъде домакин на срещата на върха на Берлинския процес за евроинтеграцията на Западните Балкани

Бойко Борисов и Зоран Заев – премиерите на България и на Северна Македония, са заявили намерение да намерят решения на откритите двустранни въпроси. Това е станало по време на телефонен разговор, проведен в неделя, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Двамата премиери са декларирали, че ще продължат разговорите помежду си, както и между представителите на техните правителства, за да се постигне решение в интерес на двете държави и на европейската интеграция.

На 6 ноември България уведоми Европейската комисия, че няма да приеме предложената й преговорна рамка за Северна Македония. „За България е неприемлив вариантът условията ни към Република Северна Македония да бъдат поставени в декларация на Съвета на ЕС, съпътстваща преговорната рамка. Декларацията на Съвета не е правно обвързващ инструмент и не дава търсените от България юридически гаранции. Такива гаранции бихме имали, ако нашите искания бяха отразени в текста на Преговорната рамка, за което и настояваме”, пише в позицията, изложена от българското външно министерство.

МИНИСТРИ РАЗГОВАРЯТ

Среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани ще се състои на 9 ноември в рамките на първото съвместно председателство на процеса от страна на България и Северна Македония.

Съпредседатели на срещата в онлайн-формат са българският външен министър Екатерина Захариева и колегата й от Скопие Буяр Османи. След края й двамата ще дадат съвместна пресконференция.

На 10 ноември пък предстои Срещата на върха на процеса на 10 ноември – отново в София.

Берлинският процес е политико-дипломатическа инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора, а нейни ко-спонсори и поддръжници са някои държави членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Италия, Великобритания, Полша, Гърция, Хърватия, Словения и България. Освен държавите от Берлинския процес в срещата в София онлайн ще се включат и представители на Европейската комисия, на Съвета за регионално сътрудничество и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене