ВИДЕО : Въпреки пандемията, при спазване на правилата, неврокопчани празнуваха днес архангеловден

Въпреки необичайните условия, при спазване на наложените ограничения, днес неврокопчани с тържествено църковно служение, отбелязаха един от най-важните празници за годината – Архангеловден. Празничната служба бе водена лично от н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и митрополитския хор.

Църквата е определила този празник в чест на светите архангели и най-вече на архистратиг Михаил когото смятат за вожд на небесните сили. Според църковната традиция, обичаите на този ден и името на празника, се определят от народното вярване, че св. Архангел е един от шестимата братя-юнаци н а когото при подялбата на света са се паднали мъртвите. Той вади душите на човека и за това е наричан душевадник. На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца, покровител на мъртвите.  Жените приготвят и раздават между себе си специални обредни хлябове наричани рангелов, господьов и рангелово блюдо.

Църквата „Свети Архангек – Михаил“ в Гоце Делчев е най-старият храм в града и е на повече от 200 години.  В началото на 19-ти век, когато е построена църквата, разрешението за строеж на християнски храм ставало изключително трудно. Местно предание разказва, че по онова време, детето на влиятелен турчин от Неврокоп било неизлечимо трудно. Бащата се обърнал за помощ към местна християнка-лечителка. След няколко свщенодействени процедури с вода от чешма намираща се до останките на по-старо светилище, невръстното момче оздравяло. Влиятелният турчин, в знак на благодарност и преклонение, издействал от султана разрешение християнското население да си построи храм на същото място. построяването на храма. Строителството започнало през 1809 г. Храмът бил готов и осветен на архангеловден през 1811 година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене