СУ „Никола Вацаров“- Хаджидимово стана училище посланик на ЕП

В петата година след началото на Програмата за училища посланици на Европейския парламент тя продължава да буди огромен интерес сред учебните заведения в България.

С обновен формат през учебната 2020/2021 година тя ще обхване нови 10 училища от страната сред които е и СУ „Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово.

Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес.

Днес Бюрото на Европейския парламент в България избра училищата, които ще имат възможност в края на учебната година да завоюват титлата „посланик“ на най-демократичната институция на Европейския съюз. Извънредната ситуация не попречи на мотивацията на кандидатите да демонстрират своите постижения и хъс. За поредна година кампанията за набиране на участници предизвика голям интерес, като желание за участие показаха над 100 училища от почти всички области в България. Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от амбициозните заявки показаха завиден капацитет от нови знания и новаторски идеи.

Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на 1 профилирана гимназия, 5 средни училища и 4 професионални гимназии.

Ангажиментът на Бюрото на ЕП за постигане на равномерен териториален обхват на Програмата тази година ще ни отведе в училища от всички краища на страната; техните кандидатури впечатлиха с желание за получаване на нова информация, промяна на негативни тенденции, работа с местните общности, разширяване кръгозора на учениците си и стремеж за европейски диалог с бъдещото поколение лидери.

Основните критерии, които бяха взети предвид при избора на участниците, бяха мотивацията на кандидатстващите учители, силните страни на училищата, обхватът и иновативността на предложената примерна дейност, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции. Постигането на териториален баланс, както и разпределението между различните видове училища също бяха взети под особено голямо внимание.

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права и задължения като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Учителите, които демонстрират най-добрите резултати, ще могат да участват в централните семинари за училища посланици на ЕП в Брюксел.

Тази година по обективни причини Програмата ще претърпи някои промени. Досегашните участници в нея ще продължат да бъдат посланици на ЕП и европейската идея, като ще станат част от новия тригодишен цикъл на изпълнение на дейности заедно с избраните днес 10 училища.

Първото ниво на обновената Програма за училища посланици ще включва обучителен семинар за старши посланици с цел запознаване с Програмата, който ще включва срещи с членове на ЕП и Бюрото в България, презентации, практически занятия, групови дискусии, дебати и т.н.

Той ще представлява „пътна карта“ и ще предостави инструменти за изпълнение на целите на Програмата. В Ниво 1 училищата ще трябва да изпълнят основните досегашни критерии за сертифициране, като се фокусират върху дейности с местно измерение: работа в училище, дейности за приобщаване на училищната общност и родителите, посещения и срещи с органи на местната власт и т.н.

Втората година от Програмата дейностите вече ще бъдат насочени към посещения и срещи с органи на национално равнище: Народно събрание, президентство, омбудсман и т.н., а старшите посланици ще имат право да бъдат канени на специалните обучения за учители в Брюксел. Младшите посланици ще имат за задача да разширяват обхвата на Програмата, като се опитват да достигнат до цялата местна общност чрез прояви извън училище.

Третата година Бележи и преминаването на участниците на ниво „експерт“ като ще се стремят да разширят обсега ѝ до възможно най-голям брой ученици в училището и членове на местната общност. Те ще бъдат „ментори“ на новоприсъединилите се училища, ще им помагат да навлязат в нея и ще съдействат за организирането на съвместни прояви с тях като открити уроци, общи кампании и др.

След третата година училищата, които са преминали през целия цикъл, стават „почетни“ училища посланици. Ако след това са мотивирани да продължат да участват в Програмата, могат да рестартират цикъла с нови проекти и дейности, като включат и други учители като старши посланици и обновят и разширят състава на младшите посланици.

Есента на 2020 г. бележи друга вълнуваща инициатива – ще бъде даден старт на отворена европейска платформа за всички училища посланици, в която ще бъдат включени само онези от тях, които желаят да продължат активното си участие в Програмата. Успоредно с това се подготвя и специална група за е-туининг само за училища посланици, която ще им позволи по-лесно да се свързват с други училища посланици от цяла Европа за съвместни проекти и инициативи. Очаква се сайтът и групата да бъдат оперативни от есента на 2020 г.

Сертифицирането на училищата ще се извършва на базата на досегашните задължителни критерии: избор на старши и младши посланици, работа със специализираните учебни помагала, създаване на информационен кът за ЕС (който трябва да има и електронно измерение под формата на раздел в сайта на училището, профил в социалните мрежи или блог) и отбелязване на Деня на Европа.

Както и досега, в края на първата година всяко училище, което изпълни задължителните критерии, ще получава плакет за училище посланик. От тук насетне плакетите ще указват трите години от цикъла на сертифициране. Всички ученици и учители, които са участвали в екипа, координиращ изпълнението на Програмата в училище, ще получават сертификати за участието си в Програмата.

В допълнение, младшите посланици, участвали 3 поредни години в Програмата, ще получат и сертификати от LinkedIn, указващи уменията, придобити чрез нея. Такива по-подробни сертификати ще получат и старшите посланици от Ниво 3, които са били ментори на някое от новите училища.

Най-активните училища, определени чрез годишното оценяване, ще бъдат канени да присъстват на централно организирани прояви като специални сесии на „Евроскола“ за училища посланици, Европейското младежко събитие, семинари за младежи и др. Пак чрез това оценяване ще бъдат определяни и учителите, които да присъстват на централните семинари в Брюксел. Единствено вече сертифицирани училища (т.е. ниво 2 и 3) ще могат да се възползват от тези възможности. Всички училища ще продължават да бъдат канени на събития, организирани от Бюрото и негови институционални партньори. При възможност Бюрото може да организира и посещения в училищата и срещи с учениците. Поради епидемиологичната обстановка тази година много от предлаганите стимули и поощрения вероятно ще бъдат предлагани в онлайн варианти.

През учебната 2020/2021 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент ще обхваща 93 изключително мотивирани и дейни български училища. Благодарение на нея вече повече от 120 ученици имаха шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.

Ето и новоизбраните 10 училища (по азбучен ред)

1-во средно училище „Пенчо П. Славейков“, София

Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“, Кърджали

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, Бургас

Професионална гимназия по селско стопанство „Професор Иван Иванов“, Долни Дъбник

Професионална гимназия по телекомуникации, София

Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград

Средно училище „Любен Каравелов“, Пловдив

Средно училище „Никола Вапцаров“, Хаджидимово

Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“, Първомай

Средно училище „Христо Ботев“, Бобов дол

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене