Археолози търсят антики с багер в имота на бизнесмена В. Парапунов край храма на Ванга

Екип археолози, воден от доцент д-р Людмил Вагалински, започна обстоен преглед на терена до южния зид на комплекса на пророчицата Ванга в Рупите. Имотът е собственост на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов, който иска до строи СПА комплекс в района. За да получи съгласуване на своя проект, се налага одобрението на Министерството на културата. Това ще стане след пълно археологическо проучване, което да покаже има ли антики и ценности от миналото в частния имот. „Инвеститорът изпълнява всичко необходимо от закона. Подписал е договор с Националния институт за недвижимо културно наследство. Преди две години пак правихме проучване, но то не бе така обстойно. Намерихме само филц и пясък, защото тук някога е минавал един ръкавите на река Струма. Ползваме багер, за да правим дълбоки траншеи, ще работим в Рупите около две седмици”, заяви преди минути археологът Людмил Вагалински. Според него няма да бъдат открити археологически находки в терена, собственост на петричкия бизнесмен.

За протест вече призоваха от групата „Спаси Рупите”, който ще се проведе тази събота, 31 октомври, от 10,00 часа. През май 2018 година също имаше бунтове, организирани от природозащитниците. Според тях не бива да се разрешава подобно строителство, защото това ще доведе до изчезването на прочутите минерални извори – така наречените гьолове, в манастирския комплекс на Ванга.

„Обектът ни е на 100% законен. Съгласували сме всичко с всички компетентни институции. На протеста дойдоха държавни и общински служители, които потвърдиха моите думи. Няма да вземем и капка вода от гьоловете в имота на Фондация „Ванга”. Ползваме минерална вода от сондаж, който е на 300 метра. Дебитът му е 35 литра в секунда, а ние ползваме 0,350 грама в секунда”, категоричен бе преди време инвеститорът Валентин Парапунов. Той увери, че Областната служба „Земеделие” в Благоевград е излязла с решение за промяна предназначението на 9496 кв. метра земеделска земя от седма категория, неполивна, собственост на „С. 5 Т “ ЕООД за изграждане на обект „Къщи за гости, администрация, ресторант и СПА център“ в имоти с №№ 000345, 000347, 000349 и 000350, в местността “Рупите”.

Заради бунтовете и гражданското недоволство през 2018 г. кметът на община Петрич- Димитър Бръчков, забрани за 1 година със заповед строителството в Рупите заради неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план. Заповедта е в сила за имоти в Рупите и за терени в близост до Национален парк „Самуилова крепост” до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене