Логодажките баби влязоха в интерактивната кулинарна карта на България

Тарана и домашна юфка приготвят по автентична рецепта бабите от благоевградското село Логодаж. Повечето от тях не са чували за италианската паста, но са убедени, че рецептите им по нищо не отстъпват на известните световни кулинарни шедьоври.

 

„Собрали сме се тука комшийките, па и тия, родата, дойдоа от Селище да ни помогнат, оти много намалееме. Отсявам брашното и забърквам тарана – млекце, вода, брашно и солчица. В това време, като се свърши по нивите всичко – нямаш картофи за вадене, нямаш боб и царевица за бране, и се започва зимовището. Рецептата за тарана я знам от мама и баба и сме бъркали, те сега съм я забъркала, сега ке тура тая жена да я извърти, оти ми се додея на мене. Изморувам се, вари се, може и с млеко, ако нема млеко, защото е забръкана с млеко… и с водичка, па некой я ядат сос захар, друг със сирене, трети с извара. Моят мъж, Бог да го прости, тураше колко тарана, толкова извара“, разказва на автентичен диалект пред „Агро ТВ” Веселинка Бойчева.

Дафинка Бойчева разказва: „По това време на годината вече всичко е прибрано и остава да се направят зимнините. Само преди дни пекохме чушки, правихме лютеници. Защото до Димитровден трябва всичко да е прибрано по мазетата и както самите жени казват – пенсиите са ни малки, но мазетата са ни пълни. Не ни е страх от зимата. Преди година учени от БАН дойдоха, направихме снимки с видеозапис и с тези ястия. Логодаж влезе в интерактивна кулинарна езикова карта на България и всеки, който има желание, може да я види. Картата все още се изготвя от други региони, но за Благоевградска община е включен само Логодаж с три традиционни ястия. Това са зелник, пърженица с чушки и урда, не извара, а урда, и голделия – десерт с тиква и с прясно мляко.в.Струма

pirinsko.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене