Нинова в атака към ГЕРБ: Стига оправдания с миналото, чекмеджето с пари го гледаме днес

През 2008 г. не съм била заместник-министър, а в настоящето виждаме чекмедже пълно с пари и постолет до главата на премиера.

 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебата по промените в Наказателно-процесуалния, предаде „Фокус“.

„Казвам се Корнелия Нинова, а не Сергей Станишев. Ако искате след 11 години управление все още да се оправдавате с миналото, останете си там. Сега сме 2020 г. и държавниците трябва да мислят за настоящето и бъдещето. Това, което виждат в настоящето е чекмедже пълно с пари и пистолет до главата на премиера, за да ги пази“, допълни още Нинова.

 

„Да се върнем към разглеждания законопроект – промените в НПК и Законът за съдебната власт. В много голяма степен това е юридически и правен въпрос. В още по-голяма степен – това е държавнически въпрос. Уважаеми български граждани, европейските средства, които получаваме, са изключително важни за растежа в икономиката и за подобряване на социалните условия на живот. Още по-важни ще бъдат в следващите години, когато ще бъдат полезни на страната ни за възстановяване от COVID кризата. Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ – корупцията“, посочи Нинова.

Тя даде пример с последния доклад за наблюдение на върховенството на закона и в резолюцията на ЕП.

„Предстои ни средствата, които получаваме от ЕС да бъдат обвързани с върховенство на закона. Европейските прокурори, които ще избират държавите членки ще се занимават точно с този въпрос – как се харчат европейските средства. Изключително важно е кой ще представялва България в европейската прокуратура. Още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора. Как ще изберем безспорни авторитети, професионалисти, свободни от зависимости и честни магистрати. Как ще гарантираме техния прозрачен избор. Предложението, което прави Министерският съвет отговаря – никак. Предложението на Министерския съвет гласи – в прокурорската колегия, извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори и толкоз“, заяви още лидерът на БСП.

Нинова попита и кой ги предлага.
„Ние няма да подкрепим този законопроект не само защото не отговаря на тези въпроси, защото е опасност.

Първо, българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно, но по-голямото, ако не мислите партийно и конюнктурно, а държавнически и извън рамките на един мандат, ще се сетите, че най-големият проблем на политиката днес е недоверието на хората“, категорична е лидерът на БСП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене