Затегнаха пропускателния режим в сградата на община Петрич, направиха изнесена приемна за граждани

Достъпът за граждани в сградата на община Петрич е ограничен заради Ковид-19. До етажите не се допускат външни лица, но на партера е направена изнесена приемна за гражданите, като са осигурени дезинфектанти и маски, заяви зам. кметът Минка Салагьорова. До затягане на пропускателния режим се стигна заради повишаване броя на заразените с коронавирус. С инфекция се оказа и кметът Димитър Бръчков, който бе поставен под 14- дневна  карантина и продължава да работи от вкъщи. След като стана ясно, че е с положителна проба, още същата вечер е направена пълна дезинфекция в сградата на кметството. Изследвани са и лица, които са били контактни с кмета, но пробите им са отрицателни.

„Има съмнения за един служител, но не е коректно да коментирам. В Петрич започнаха да излизат повече заразени, тъй като се увеличиха тестовете, имаме 3 лаборатории – една към болницата и две частни”, коментира  за „Струма“ ситуацията кметът Димитър Бръчков, който макар и от дистанция,  държи под контрол общината.

С отрицателен тест за коронавирус е  зам. кметицата Минка Салагьорова, която макар да не е била в кръга на контактните лица, се е изследвала за нейно спокойствие.

Ситуацията в петричката база на Югозападна болница е нормална – няма толкова болни с усложнения от Ковид-19. В МБАЛ – Благоевград отделенията са препълнени, свободно легло няма, тъй като дори и да има изписани пациенти, на тяхно място постъпват нови. Това важи в пълна степен за вътрешно отделение. „Последните пациенти приех в почивните дни – 11 човека, и повече няма накъде. В отделението „Уши, нос, гърло“ има двама, които са с пневмонии и чакаме резултатите от тестовете. Дори и да са положителни, остават на лечение там”, каза началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Припомняме, че областният оперативен щаб реши УНГ отделението в МБАЛ – Благоевград да се трансформира като трето Ковид отделение при скок на болните.  Повечето от хоспитализираните са в средно тежко състояние и се нуждаят от лечение, което е повече от 10 дни. „Дори и тези, които искам да изпиша, и тестовете им са отрицателни,  трябва да са под лекарско наблюдение“, добави д-р Кондев. В тежко състояние са 4-ма пациенти, които са в интезивното отделение. Подкрепление от доброволци и студенти по медицина засега не се задава и се разчита на собствени сили.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

М. Салагьорова

Р. Кондев

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене