Доц. Вацев: Радев и Борисов не си дават сметка, че вкарването ни в „Три морета“ е равносилно на война между България и Русия

Съдбата на „Триморие“-то зависи от изборите за президент на САЩ на 3 ноември

Инициативата „Триморие“ е военно-политически проект за отхвърляне на Русия според мнението на геополитическия анализатор доц.Валентин Вацев, изразено по радио „Фокус“. Развоят на тази инициатива ще окаже влияние върху електоралните нагласи у нас и бъдещите коалиционни партньорства след предстоящите избори

„Този проект не е нов. Предполагам, че в България на този план за „Триморието“ гледат по различен начин. Сигурно си го представят като някакво продължение на Европейския съюз. А всъщност този проект е продължение на НАТО. Ясно е, че НАТО няма да удържи много дълго, тъй като НАТО вече е разбита организация. Опитът да се изгради триморски съюз това е опит да се изгради на мястото на НАТО нещо по-жизнено и по-добре целенасочено и по-добре финансирано“, коментира анализаторът.

Той разясни, че  проектът „Триморие“ обикновено се свързва от хората за това, че се е появила в Полша в междувоенния период и е работа на полският ръководител Йозеф Пилсудски.

„Но истината е още по-надълбоко“, отбеляза доц. Васев и подчерта: „Всъщност, тук идеята е да се постави стена от държави-тампони между Русия и Западна Европа, и по-специално Германия. Още бащата на англосаксонската базова геополитическа доктрина – атлантизмът, сър Халфорд Макиндер, в свой исторически доклад, четен пред Кралското географско дружество в 1904 годинаказва съвсем ясно: „Главният проблем за англосаксонската цивилизация и за нас всъщност, би се появил тогава, когато и ако безкрайните ресурси на Русия се комбинират с технологчния гений на Германия“. Оттогава досега е ясно за всеки, който се интересува от геополитика, че съюзът между Русия и Германия, това е ужасна катастрофа за англосаксонската атлантическа цивилизация“.

В анализа си за „Фокус“ доц. Васев обърна внимание на целите на проекта: „С други думи трябва да се направи всичко, което е възможно да се направи днес, най-късно утре исторически казано, за да може Русия и Германия да не са в добри икономически, политически и културни отношения. Казано съвсем просто – трябва да се спре „Северен поток 2“, защото това е невъзможна комбинация между Русия и Германия от гледна точка на атлантизма. Трябва да се спрат културните, политическите и всички други отношения, а за тази цел трябва да се изгради бариера от тампонни държави, започвайки от трите прибалтийски държави, минавайки през Полша, надолу през Беларус, но с Беларус не стана на този етап, и стигайки до Румъния, и разбира се, до България. Това е много стара геополитическа схема. Разбира се, този съюз е антируски, яростно антируски, милитаристично антируски“.

Присъединяването на нашата страна в този съюз анализаторът представи така: „Включването на България амбициозно и на драго сърце в този съюз означава България да поеме откровено, очевидни военно-политически ангажименти за конфронтация с Русия. Може просто да се каже, че името на войната между България и Русия това е „Триморието“.

Валентин Вацев изрази мнение, че не допуска този проект да може да се реализира много лесно и обвърза евентуалната му осъществяване с главното събитие в световната политика – изборите за президент в САЩ. „Ако победи Тръмп, този проект за „Триморието“ ще бъде суспендиран за определено дълго време, той няма да се развива или почти съвсем няма да се движи. Обратно, ако победят демократите, не само ще започне да се променя картата на Балканите, не само че в България ще може да кажем, какво правителство ще има и дори ще можем да прогнозираме някои имена в бъдещето българско правителство, но ще започне нарастване на налягането на военно-политическото напрежение между Русия и Украйна, тъй като Украйна е главната точка на конфронтация с Русия.

Помолен да коментира наскоро възникналия „ажиотаж“ около  „Три морета“, в който президентът Румен Радев имаше проблеми, вкарали го в „приключение“ в Естония, експертът по геополитика заяви: „Защо в България се появиха тези непонятни за мен пертурбации – президентът ходеше някъде, пък го върнаха, пък от своя страна министър-председателят не крие своята амбиция да възглави участието на България, предполагам, че уважаемите господа не си дават сметка, че ангажирането на България с инициативата „Триморие“, това е равносилно на война между България и Русия. Във всички случаи ние виждаме как определени сили се опитват да вкарат България в една барикада, да превърнат България в елемент от една барикада, която разделя по вертикалата, гледано от север на юг надолу Русия от Европа. Това е опит за изграждане на антируски кордон.“

За възможната реализация на проекта Валентин Вацев изрази своята позиция „като българин, който се интересува дават ли си сметка неговите сънародници, в какво вкарват българското общество?“.

Доц. Валентин Вацев е политически анализатор. Възпитаник е на Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски“ и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене