Разкриват 15 нови легла за коронавирус в МБАЛ – Благоевград и 10 в онкоболницата! Очно отделение ще приема пациенти с други заболявания

Още 15 нови легла за болни с коронавирус ще бъдат разкрити в отделението „Уши, нос и гърло“ на МБАЛ – Благоевград, съобщи директорът на болницата д-р Огнян Митев. Пациентите с други заболявания, които са без коронаинфекция, ще се приемат в очно отделение. Това е вариантът, за който лечебното заведение се подготвя в условията на коронакризата, с който на практика Ковид отделенията в МБАЛ – Благоевград стават три заедно с инфекциозно и вътрешно.

Проблемът с болничните легла в лечебните заведения е обсъден на вчерашното заседание на областния оперативен щаб във връзка със заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. В нея за областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 човека на 100 000 население за срок до 30.11.2020 година се определя задължителен брой легла за лечение на пациенти с Ковид-19 от не по-малко от 10 % от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

„Ясно е, че в МБАЛ – Благоевград отдавна покриваме това изискване за леглата. На този етап все още има няколко свободни легла за болни с усложнения от коронаинфекция, но ситуацията е тежка по отношение на лекарите и медицинския персонал. Нуждаем се от допълнителна помощ с медицински кадри. При нас работят като болногледачи студенти, които се обучават за медицински сестри в ЮЗУ, още преди да се вземе решение от областния щаб, но заявки за нови към момента няма“, уточни за „Струма“ д-р Митев.

Идентична е ситуацията в общинската болница за белодробни заболявания, където има разкрити 11 легла за пациенти с коронавирус, Ковид отделение бе разкрито още през лятото в частната болница ПУЛС. В Югозападната болница, покриваща Сандански и Петрич, и в болниците в Разлог и Гоце Делчев минималният критерий за 10 % легла за пациенти с коронавирус отдавна е надхвърлен. След заповедта на здравния министър ще бъдат разкрити Ковид стаи в общинската онкоболница „Св. Мина“ в Благоевград.

„Ще заделим 10 легла, но нямаме инфекционист и пулмолог. Тук работят терапевти онколози и ако се вземе решение да лекуват болни от коронавирус, това трябва да стане обвързано както с министерска заповед, така и с решение на Здравната каса“, заяви управителят на болницата д-р Георги Георгиев.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене