Официално: Маските на открито задължителни от четвъртък

Разделят страната на 6 области с денонощен колцентър за COVID

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг. Той е на посещение в област Ловеч, за да се запознае на място с организацията във връзка с разпространението на COVID-19 в района и готовността на лечебните заведения за справяне с пандемията. Здравният министър участва и в заседание на Областния кризисен щаб.

Според здравния министър, ако мярката се спазва, ще има намаление на болните от коронавирус с 30%. Маските на открито ще са задължителни до края на месец ноември, ако заболеваемостта намалее ще има промяна.

„Един ден даваме на хората да се снабдят с маски, от четвъртък ще станат задължителни със заповед, как ще се носят маски от децата, ще се обсъди с образователния министър Вълчев“, каза още министър Ангелов. той изтъкна,че няма да се затварят нощни заведения.

От 22 октомври пък със заповед се намалява и карантината от 14 на 10 дни. Здравният министър още изтъкна, че президентът Румен Радев ще бъде поставен под карантина. На всички от екипажа ще им бъде предложено да се тестват, както и на самия президент. Докато излязат резултатите, всички ще бъдат под задължителна изолация.

„Мерките са еднакви за всички“, категоричен бе Ангелов. Той обясни и че министърът на отбраната също се е самоизолирал от неделя, веднага след като е разбрал, че е контактен със заразен от COVID.

Националният логистичен център ще бъде в София, ще работи като кол център – 24/7, страната ще бъде разделена на 6 области, този център ще осъществява активна логистика, за да няма излишно губене на време.

По време на заседанието на кризисния щаб в Ловеч вечерен час ще има за непълнолетните в града, ще се ограничат и командировките на служители.

„Ситуацията в област Ловеч е контролирана, но попада в оранжевия код за коронавирус. Имаме 6 лечебни заведения, които са ангажирани пряко с лечение на коронавирус. В Троян и Ловеч има достатъчен брой легла за болните. Учебния процес на област Ловеч ще продължи присъствено. МВР контролира за спазването на мерките и дистанцията“, каза още здравният министър.

„Важно е да има разбиране от обществото, защото залогът е животът и здравето на хората“, каза още Ангелов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене