Игуменът на Рилския манастир, епископ Евлогий: Св. Иван Рилски дарява с чадородие

Епископ Евлогий

 

 

 

Родителите кръщават отрочетата си Йоан или Йоана в светата обител

КОЙ Е ТОЙ

Епископ Евлогий Адрианополски е роден на 16 юни 1954 г. в София. От 1975 г. учи в Духовната академия в столицата, която завършва четири години по-късно. На 14 април 1979 г. е подстриган в монашество в Рилския манастир от епископ Йоан Драговитийски. На 19 април е ръкоположен за дякон. От 20 юни 1990 г. до 2005 г. е ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, която превръща в образцово учебно заведение. На 17 ноември 2005 г. е назначен игумен на Рилския манастир. Днес честваме един от трите празника в годината, посветени на св. Иван Рилски Чудотворец – пренасяне на мощите на светеца от София във Велико Търново. На 18 август се почита Успението на светеца, а на 1 юли връщането на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител.

 

 

 Ваше Преосвещенство, как протече подготовката за празника в условията на извънредна ситуация в държавата?
– Манастирът се почиства и освежава, като задължително се и дезинфекцира. Взимаме всички необходими мерки за обектите, посещавани от повече наши сънародници и чужденци.
 Много поклонници ли дойдоха?
– Въпреки че празникът е в неделя вечер и понеделник, светата обител бе запълнена. Много от богомолците пристигнаха преди дни, други в неделя на обяд. За светата служба в понеделник сутрин очакваме също да пристигнат голям брой поклонници. Имаше всеобщо нощно бдение, продължаващо до около 2 ч. през нощта. То включва празнична вечерна служба с петохлебие и празнична утреня. А в понеделник в 9,30 ч. сутринта започва тържествена литургия с гости певци от София и други места. Те украсяват празника със своето ангелогласно пеене, с което придават още по-осезаемо благолепие на службата. По този начин богомолците се подтикват да усилят молитвите си към Бога и св. Иван Рилски.
– В такива дни като днешния ли чудотворната сила на нашия светец е по-голяма?
– Всеки ден могат да стават чудеса, стига да имаме нужната искрена вяра. Разбира се, когато на едно място са събрани повече богомолци с много духовна енергия и сили, които отправят обща молитва към Бога, в такива моменти Бог много повече снизхожда и поглежда на нашите просби и молби.
– Нека да разкажем за подобни случаи на чудодейни изцеления със силата на вярата.
– Има много такива. В събота имах среща с една госпожа, която претърпяла много тежка 9-часова операция преди няколко години. Тя казва, че хирургическата интервенция минала успешно благодарение на вярата и молитвите към св. Иван Рилски Чудотворец да й помага и закриля. Има и много случаи на изцеления, за които не се съобщава. В последните години най-много са случаите на родители, които дълго време не са успявали да се сдобият с рожби и след горещи молитви към светеца Бог ги е дарявал с такива. Смятам, че няма по-голяма радост за едно семейство. Повечето от тях кръщават отрочетата си във възхвала на светеца – Йоан или Йоана. Това е радостно, защото те осъзнават на кого дължат тази помощ и дар. Тези хора винаги, когато имат възможност, посещават манастира, за да раздадат на Бога хвала.

Рилският манастир


 Защо трябва да почитаме Рилския Чудотворец и да се уповаваме на него?
– Той е канонизиран за светец заради богоугодния начин на живот, който е водил. Аскет, напълно предаден на Бога, далеч от светските занимания. Живот, отдаден изцяло на пост, молитва и смирение. Благодарение на такъв живот той достига такава святост да общува с Бога, да бъде верен Нему и Бог го дарява с нетленно благоуханно тяло. Той е пример за нас за скромен живот. Примерът е, че когато човек отдаде живота си на Бог, то Бог винаги го възнаграждава. След земното си Успение ние сме убедени, че той е при Бога, след като светецът ни остави своето нетленно тяло. Животът на св. Иван Рилски е много труден за подражание в днешно време, но всеки един от нас може да си вземе поне частица от този пример на скромност и богопредан живот и да постигне определен етап на духовно съвършенство.
– Ето и сега се намираме в трудна ситуация. Вярата ли е онази сила, която може да ни спаси и тласне напред?
– Разбира се! Църквата и вярата са ни помагали и в много по-трудни ситуации и беди. Когато беше карантината, липсваше възможността за живото общуване между хората като цяло. В тези моменти вярващите по-леко понесоха тези тежести и ограничения. Защото имаме вяра в Бога и своите домашни иконостаси, пред които всеки от нас можеше и се молеше.
– Смирението – това ли е решението?
– Да, на първо място е то. Защото виждаме как гордостта е превзела обществото. Малцина отстъпват, смиряват се и зачитат насрещната страна. Или по-различното мнение от собственото ни. А това е пагубно за всички нас. Трябва да има единение и християнска любов между нас, покрити със смирение.

Св. Иван Рилски


– Как се отразява ситуацията с коронавируса на Рилския манастир?
– Имаше период, в който нямаше посещения в светата обител. По 2-3 души на ден, а в събота и неделя до около 15 човека. Имаше и много затворени градове и селища около нас. Но след като се вдигна карантината, хората отново започнаха да търсят съприкосновение с Бога, да отдават своята почест и преклонение пред всебългарския покровител св. Иван Рилски и в момента смятам, че светата обител почти възстанови своята духовно-спасителна мисия.
– Кой ви помогна през трудните месеци?
– Имаше такива хора, някои от които съвсем непознати за нас. Проявявайки своята щедрост, показаха, че са истински християнски. Благодаря им най-сърдечно от мое и от името на цялото манастирско братство. Ние също с каквото можем помагаме на отделни хора, най-вече със здравословни проблеми или социално изнемощели. В петък също ми съобщиха за една непозната госпожа, която е превела дарение от една немалка сума за издръжката на обителта. Обектът е с големи размери и имаме нужда от постоянна поддръжка, а всеки лев е важен. Бог и св. Иван Рилски да им въздадат многократно за щедростта и добрината, която са проявили.
– Какво е вашето послание в тези трудни дни, съпътствани и с празнични поводи като днешния?
– Моето скромно послание е да се върнем към нашите отечески корени като чеда на Българската православна църква. Тя съхрани народа ни в най-тежките години на изпитание и робство. А и на атеизъм, които също преживяхме. Църквата винаги с отворени обятия приема онези, които търсят помощ и закрила от нея. Имаме горещ застъпник пред Бога – покровителят на Рилската света обител и цяла България св. Иван Рилски Чудотворец. Нека се обръщаме с молитви към Бога и светеца. Да станем по-добри и смирени, а Христовата любов да покрива всички нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене