Да спасят от изчезване древна порода овца са амбицирани ученици от Гоце Делчев

С поредица от различни инициативи, Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Крачолов Яворов“ в град Гоце Делчев, се включиха в Националната седмица на достъп до добра храна която включва дните от 16-ти до 23-ти октомври.

Вчера, в съботния ден на слънчевата есен, в двора на китна родопска механа, ученици от различни специалности, презентираха своята „открита кухня“. За идеята на атрактивното изложение и целта на инициативата, разказа ученичката Мария Параскова. Да спасят от изчезване древна порода овца, са се заели учениците от гимназията. В училищната ферма те отглеждат и размножават черната каракачанска овца. С какви качества се отличава тази порода и особеностите на печене на агне от каракачанска овца, сподели специално за Топ Преса, ученикът Любомир Станчев. Граждани и гости на механата имаха възможност да дегустират кулинарните изкушения приготвени от продукти на училищната ферма и сготвени в училищната кухня от учениците от специалност „готвач“.

Съботната инициатива на учениците от ПГМСС „Пейо К. Яворов“, приключи с пъстро хоро на зелената поляна под родопското небе.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене