Еразъм дни в СУ „Никола Вапцаров“. Представяне на проект „Всички имаме място под слънцето“ в СУ „Никола Вапцаров“

Еразъм дни в СУ „Никола Вапцаров“. Представяне на проект „Всички имаме място под слънцето“

На 15, 16 и 17 октомври 2020 г. Европейската комисия организира инициативата „Дни на Еразъм“ (Erasmus Days), с която да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“ едновременно във всички държави по света, легитимни за участие в нея.

Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на

Програма „Еразъм+“ , така че  те да бъдат видни и достъпни за други участници с цел формиране на политики в съответните сфери на развитие.

В унисон с тази инициатива, на 15 октомври, в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, също бе отбелязан „Дни на Еразъм +“ . Инициативата се провежда за пореден път в периода 15 – 17 октомври 2020 г. и цели отбелязване на огромното положително въздействие на Програма „Еразъм +“, едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в Програмата. СУ „Никола Вапцаров“  е партньор по проекти „Калейдоскоп“ и „Да играем и учим за младостта“. От началото на месец септември 2020 година училището работи по нов проект за обмен между училища – „Всички имаме място под слънцето“, в рамките на който  през периода 2020 – 2022 г. 19 учениците 5 учители  от училището ще осъществят мобилности в рамките на  Европейския съюз и ще вземат участие в работни срещи в  Испания, Португалия, Турция, Румъния и Македония.

Проектите са финансирани по програма Еразъм +. И трите са координирани от старши учител по български език и литература и френски език Заприна Глушкова.

В рамките на инициативата в училището се проведе конференция за откриване на новия проект „Всеки има място под слънцето“. В нея участваха представители на родителската общност, учители и ученици. Изненада за всички бе и виртуалната среща с европейските координатори, участници в проекта. Тя бе организирана от координатора Заприна Глушкова, която представи точна и ясна презентация относно целите, задачите и очакваните резултати от проекта, както и ползата от работата с програма Еразъм +.

През тези два дни учениците с интерес изготвяха плакати и брошури за събитието. Проучваха историята на събитието. За труда им те получиха парче вкусна торта, която бе специално поръчана за тази среща с имплантирано лого на проекта върху нея. Но това не беше всичко… Еразъм дните в СУ „Никола Вапцаров“ днес бяха увенчани и с връчването на наградите на екипа ученици, класирани в конкурса „Моят зелен град“, организиран от ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс и др. Днес всички те наградиха учениците и техния ръководител чрез директора на училището –  г-жа Петрелийска. Връчвайки им наградите тя каза по повод събитието:

„Участието в проекти по „Еразъм+” аргументирано  създава интерес у учениците към чуждия език и култура, научават се да използват новите технологии за целенасочена дейност, получават информация за живота и държавите на свои връстници, усвояват нови знания и придобиват умения по достъпен и забавен начин, запознавайки се с деца от други страни и вероизповедания, учат се на толерантност и работа в екип.“

Координаторът на проекта – г-жа Глушкова добави: „Това е една възможност за учителите да сравнят уменията си с тези на колегите си, да научат повече за образователните системи в техните страни и да почерпят добри практики, които да приложат в ежедневната си работа, а и начин за лично и професионално усъвършенстване. Дейностите по различните проекти в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово го прави притегателен център за използване на съвременни ИКТ методи на активно учене и възпитателна институция, която провежда европейска политика в сферата на интеркултурното развитие.“

Всички благодариха на ЦРЧР, e-Twinning, Еврогайдънс за прекрасната изненада точно по време на Еразъм дните.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене