От началото на следващата година Великобритания с нови правила

Захариева към българите на Острова: Извадете си паспорт!

Външният министър Екатерина Захариева призова българите във Великобритания да си извадят паспорти, за да не се окаже, че нито могат да напуснат Острова, нито да влязат в страната от октомври 2021 г.

Великобритания настоява от следващата година да не спазва правилата за свободно движение и да защитава границите си, каза тя по време на парламентарния контрол.

Захариева увери, че от момента на решението на британците да напуснат ЕС един от основните приоритетите на правителството е защита на правата на българските граждани.

Тя посочи, че българите, които живеят във Великобритания, могат да получат статут за постоянно пребиваване.

Тези, които пристигнат в страната преди края на преговорния период 31 декември 2020 г., ще могат да останат там и след пет години да получат същия статут.

Всички трябва да кандидатстват по схемата за уседналост за ЕС, а решението за даването му е въпрос на вътрешните правила на Великобритания.

„Позицията на Великобритания е, че документ, удостоверяващ статут на уседналост, няма да бъде издаван, разработената от правителството електронна услуга им дава възможност да проверят с какви права разполагат“, обясни Захариева.

Тя отчете, че българите са най-голямата група чужденци, които са получили статут на уседналост.

Автор: Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене