Главният прокурор Иван Гешев благодари на парламента за възможността да представи доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона за първите 8 месеца на годината

Днес, 15.10.2020 г., след разрешение по чл. 198 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), главният прокурор на Република България Иван Гешев представи в парламента информация по конкретни наказателни производства, предизвикали интереса на народни представители по време на изслушването в Комисията по правни въпроси на доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г.

„За мен е важно прокуратурата да бъде отчетна и прозрачна, нямам притеснение от отчет, а желание за постоянен диалог с Народното събрание, с отделните комисии. Очакванията на българското общество могат да бъдат постигнати само при взаимодействие между трите власти“, заяви Иван Гешев. Той изброи пред депутатите серия досъдебни производства, дела в съдебна фаза или приключили с присъди на различни инстанции, които се водят срещу висши държавни служители, кметове, служители на Агенция „Митници“, на Изпълнителната агенция „Автомобила администрация“ и др.

„Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или милиардер, дали е министър или дребен чиновник в президентството. Нямаме двойни стандарти. Ако двоен стандарт е да арестуваш министър от действащо правителство, дай Боже, всички главни прокурори след мен да действат по този начин“, каза  Иван Гешев. Той увери, че българската прокуратура няма да позволи да бъде въвлечена в „явно развиваща се политическа кампания“.

„По отношение на МВР ясно трябва да бъде казано, че извършваме проверки на сигнали за полицейско насилие, но се водят и над 50 досъдебни производства за хулигански действия, за причиняване на телесни повреди и други престъпления. В нито една страна от Европейския съюз никоя полиция няма да издържи да бъде бита толкова, колкото се случи с българската полиция на 2 септември“, добави Иван Гешев.

Той припомни, че по уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ са замразени 3 млрд. лв. „Това са над 1,5 млрд. евро по случаи извън двата емблематични за едно лице, укриващо се в Дубай. По едното досъдебно производство са иззети множество артефакти с белези на културно-исторически ценности, като само законно притежаваните се оценяват на 1 млрд. евро. След претърсването са открити 6778 артефакта. Прокуратурата ще направи всичко възможно тези предмети да бъдат обект на съдебно-археологическа експертиза от най-добрите европейски експерти“, каза главният прокурор. Той поясни, че по другото досъдебно производство има повдигнати обвинения за убийствата на Йордан Динов и Манол Велев, за опит за убийство на Алексей Петров и на още едно лице. Разследват се и опити за изнасилване.

Главният прокурор предостави информация и за разследването, свързано със секретаря на президента по правните въпроси и антикорупцията. „В президенството не са влизали тежковъоръжени хора. Аз не мога да забраня определени политически импровизации, но нека проявяваме уважение към българските институции“, каза той.

В отговор на проявен от депутатите интерес, Гешев поясни, че не само са снети обяснения от министър-председателя по повод проверка за собственост на имоти в страна извън България, но че са извършени и други действия. Например – изискани са множество справки, снети са обяснения, приобщени са медийни публикации, има активна комуникация със съответните служби от Кралство Испания, но няма обратна информация.

Иван Гешев съобщи пред депутатите, че при претърсване през юли 2020 г. в дома на бивш служител в служба „Архив“ на МВР, в дома му са намерени 5 кашона с документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). „В тях  се съдържа информация за почти всички знакови политици след 1989 г., за почти всички криминални авторитети и почти всички бизнесмени след 1989 г., включително и оригинални документи за магистрати“, каза Гешев. Част от тях били от 2013 г.

„За да продължа по-нататък и да не кажете, че избягвам въпроса за депутата Делян Пеевски, ще кажа, че това, което бе установено като факт по делото „КТБ“, е , че всичко от него е върнато на банката. Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите, да получаваш кредит не е престъпление. Престъпление е това, за което българският народ казва: чуждото прави човека щедър. Престъпление е да имаш капитал от 100 милиона, да оперираш с 4 или 7 млрд., които не са твои, а са на вложители, а през система от контролирани от тебе фирми, да си пускаш активи и да раздадеш тези пари“, каза Иван Гешев.

„Ако някой твърди, че няма борба с корупцията и организираната престъпност, нека ми покаже друг период с по-добри резултати от тези, които изброих пред вас“, обърна се той към депутатите. Гешев предостави и информация за постигнатото в борбата с конвенционалната престъпност, с телефонните измами, които са намалели с над 90 % в сравнение с предходни години, за акциите срещу разпространението на наркотици, особено в районите на училищата и др.

„Гордея се, че прокуратурата и МВР направиха неща, които не са правени от 1989 г. насам. „Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че тя не е виновна за всички проблеми в държавата“, добави главният прокурор.

Той обясни подробно какви са правомощията му и заяви, че твърденията за неговата „недосегаемост и всемогъщество“ са мит. „Не мога да се меся във вътрешното убеждение на прокурорите и да давам инструкции. Преди мен има писмено произнасяне на 5-6 прокурори. Главният прокурор не разследва, преценката е на базата на закона. Ние не съобразяваме действията си с политическите оценки“, каза той. „Нямам притеснения, ако искате, променете Конституцията или Закона за съдебната власт. Аз мога да декларирам, че ние ще продължим да работим“, добави главният прокурор.

Иван Гешев благодари на Народното събрание за възможността за представи доклада за работата на прокуратурата по прилагането на закона.

„За мен беше чест да съм пред представителите на народа и да излагам гледната точка на прокуратурата. Българските граждани трябва да бъдат информирани, нямаме причина да се страхуваме“, завърши той.

В пленарната зала на Народното събрание присъстваха заместник главните прокурори Красимира Филипова, Даниела Машева и Десислава Пиронева, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Докладът на Прокуратурата на Република България бе приет от парламента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене