Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен

Ковид-19 стана разпознаваем, симптомите при възрастните и младите са различни, чака ни тежък месец ноември заради сместването с грипа

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен - 0

Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.  Завършила е Медицинска академия през 1988 г.

През 2002 г. придобива специалност по микробиология, а през 2009 г. по вирусология. Д-р Даскалова е единственият вирусолог от София до Кулата. Съпругът й д-р Венцислав  Даскалов е общопрактикуващ лекар в АУБ – Благоевград.

Ето какво разкрива за лекарката в интервю за struma.bg.

– Д-р Иванова, след 7 месеца пандемия повече ли знаят лекарите за Ковид-19?

– Ковид-19 вече е разпознаваем както за лекарите, така и за хората. Наскоро една учителка сподели, че първият симптом, който е имала, е загуба на обоняние и по това се ориентирала, че е заразена.

При по-възрастните хора като първи симптом се проявява умора, а при някои – и силно главоболие. В много случаи не откриваме вируса в носоглътката и пробите са отрицателни, защото е отишъл направо в белия дроб и е предизвикал пневмония.

Прави ми впечатление, че при по-млади пациенти, които са положителни за коронавирус, най-честите симптоми са загуба на обоняние, на вкус, на апетит и лека уморяемост, поради което не могат да ходят на фитнес и да вдигат тежести.

Може да имат, но може и да нямат леко повишена температура, но нямат хрема, нямат кашлица. Затова при тях заболяването преминава дори незабелязано и не им прави впечатление, но без да разберат, заразяват възрастните. Така мина и вълната през лятото, първо се заразиха младите и прехвърлиха заболяването към по-възрастните си близки.

В момента върви една вълна, в която има и млади, и възрастни заразени.

Говореше се, че в училищата ще е много страшно. Не е страшно, защото сигурно много от децата са преболедували, но са го прекарали „на крак“, без да разберат през лятото. Всъщност няма много болни деца, но има много болни учители, което значи, че в класовете има инфектирани безсимптомни ученици, които заразяват.

– Нали първоначално се твърдеше, че децата не могат да заразяват?

– Явно се оказва, че могат. Това са неща, които научаваме в движение. Счита се, че всички деца могат да имат висок вирусен товар, но не проявяват заболяване.

Могат да са заразени, безсимптомни и да предават вируса, но самите те да не боледуват. Така е в детските градини – учителките са болни, а повечето деца са здрави и като ги изследваме, не са положителни.

При малките деца типичен симптом е разстройството. Среща се и при възрастните хора – леки болки в стомаха, присвиване и разстройство, това е много характерно. Това е много характерен симптом при коронавируса, който се предава през устата чрез замърсени ръце.

Вирусът се обвива в слюнка, успява да преодолее солната киселина на стомаха и влиза от червата, където се захваща за АС 2 рецепторите и отива в стомаха. Такива рецептори ги има и в белия дроб, сърцето, така че вирусът навсякъде може да се закачи и отделящите се токсини предизвикват тези болествотворни процеси.

– Вие имате и личен опит. Как протече при Вас коронаинфекцията?

– При мен сигурно е било заразяване, въпреки че съм спазвала всички мерки – маски, шлемове, ръкавици, престилки, дезинфекция. Имаше един период, в който сама взимах секретите и обработвах много хора. Явно тогава е станало заразяването.

При мен протече с главоболие, с мускулни болки, обоняние и вкус имах, но без апетит, и една необяснима нервност, който впоследствие разбрах, че е от вируса. Накрая вдигнах температура от 37.4 градуса, която за мен е висока, и щях да припадна в лабораторията.

Отдадох го на умората, на изтощението, на това, че работех от сутрин до вечер. Направих PCR тест, който беше отрицателен, но ренгенографското изследване показа, че съм с пневмония. Започнах комплексно лечение, стоях си вкъщи, възстанових се.

Когато се върнах на работа, си направих бърз тест, който показа наличие на антитела за коронавирус. PCR-ът беше отрицателен, защото вече вирусът не беше в носоглътката, а в белите дробове.

– Но PCR-ът беше отрицателен, така ли?

– Да, двата PCR-а бяха отрицателни и това ме заблуждаваше през цялото време, че може би не съм болна от Ковид-19, а от друг вирус. Днес излезе информация, че вече има повторно заразени – 20 са в света, които, общо взето, протичат безсимптомно. Установяват ги по време на пътувания, когато се правят проби на границите.

– Нали експертите очакваха преболедувалите да имат антителата и клетъчен имунитет?

– Най-вероятно антителата не са първа линия на защита, а клетъчният имунитет. От Световната здравна организация считат, че не се очаква „стаден“ имунитет, тъй като хора, които са били болни, се заразяват повторно.

Значи не може да очакваме, че ако 80% от населението преболедува, ще направи колективен имунитет – това си е просто една пандемия. Така че трябва да се пазим и тези, които сме преболедували, като продължаваме да спазваме трите „Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

– Каква е картината в Благоевградска област?

– В последната седмица имаме доста заболели освен тези, които са в Ковид отделенията. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са 13 човека, в инфекциозно – 18, в интензивното са 3-ма. Двама или трима са в „Уши, нос, гърло“, което е второ Ковид отделение, но за съмнителни пациенти, чиито резултати се изчакват, и ако са положителни, ги преместват. Има няколко пациенти и в ковидни стаи на тубдиспансера.

Последните дни има увеличение на броя заразени, които започнаха да пълзят от 12, 15, 17 само в тази лаборатория, отделно са частните, а вчера бяха 28 човека. От тях 4 са от вътрешно отделение, т.е. с повторни проби или новопостъпили, които са с пневмонии и са съмнителни. Другите 24 човека бяха изпратени с направления от РЗИ – с оплаквания и симптоми.

Има и хора, които се страхуват и заради една настинка тичат да се изследват. Вчера сме изработили 106 проби, от които 28, т.е. 1/4, бяха заразени.

– Лекарите се опасяват, че се очаква сливане между коранавируса и сезонните вируси. Как ще се разграничават при сходна симптоматика?

– Абсолютно е сходна, единствената разлика е, че грипният вирус – инфлуенсата, има взривно начало. От 3-4 ч. до 24 ч. е инкубационният период. Сваля те рязко едно неразположение, при което един човек в добро здраве вечерта вдига 39-40 градуса температура, което е много характерно за грипа.

Другите симптоми са мускулни болки, адинамия, отпадналост, безапетитие, повече ти се лежи, които са общи за респираторните заболявания. Заразата става по въздушно-капков път чрез кихащи, кашлящи хора, докато при коронавируса предаването става повече чрез замърсени ръце и повърхност, така че дезинфекцията е много важна. Като ще носим маски за коронавируса, ще се пазим и от грипния.

– За маските има две мнения – „за“ и „против“, Вашето какво е?

– Моето мнение е да се носят и сменяват маски. Да не забравяме, че през зимата ще почнат да се палят печки и въздухът става замърсен от дима. Да не говорим, че улиците миришат на бенин и изгорели газове от автомобили. Затова с маските ще бъдем по-защитени. В Бразилия са установили, че тази година боледувалите от грип са били 2,5 пъти по-малко сравнение с предходната точно заради това, че са носили маски заради Ковид-19.

– Подобна констатация направи и председателят на Сдружението на личните лекари в България, но по отношение на другите инфекциозни болести, които са спаднали 10 пъти.

– Да, заради маските. Дали ще ходим цял живот с маски, не е ясно, но тази година ще е така. Маските трябва да се сменяват по-често, защото при дишането в предната част се натрупват много патогени.

Виждам много хора с някакви шити маски, които не са изпрани. Най-добре е да се използват еднократни маски, с които можеш да изкараш 2-3 ч., след което я сменяваш. Ако са платнени маските, се перат и дезинфекцират с ютия. Има и по-хубави маски с филтри, но не всеки може да си позволи.

– Каква е профилактиката на грипа?

– За грипа поне имаме ваксини. „Инфлувак” бе пусната през септември на пазара в 80 000 бройки, които се изкупиха за няколко дни. Сега предстои да пуснат „Ваксигрип”, която  е четиривалентна и покрива двата типа вируса от тип „А“ и два от тип „Б“. Хубаво е да се ваксинират определени групи хора – такива с хронични заболявания,  с компрометиран имунитет, бременни жени.

Малки деца не се ваксинират, въпреки че за „Ваксигрип” пише, че може да се използва за деца над 6 месеца, но майките не смеят. Здравите млади хора може да не се ваксинират, тъй като те ще се справят, така както се справят с Ковид-19. Добрата новина е, че клиничната лаборатория на болницата вече разполага с тестове за комбинирано изследване – на коронавирус и грип от тип „А“ и „Б“. Ние сме в готовност да ги приложим, като цената е 120 лв.

При издаване на направление от РЗИ тестването за коронавирус е безплатно и ако се поиска комбинирано изследване, той ще заплати 60 лв. само за теста за грип.

Отделно от това разполагаме с тестове за други респираторни патогени, които причиняват остри респираторни заболявания. Панелът е за вируси и бактерии, които причиняват парагрип, различен от Ковид-19. Имаме и тестове за половопреносими заболявания.

Отделно ще имаме и бързи тестове за грипен вирус „А“ и „Б“, които са много хубави и за годините станаха добър диагностичен метод. Предполагам, че ще има и такъв бърз тест и  за коронавирус, който ще се взима пак от носоглътката.

Той ще става готов за около половин час, ще бъде много точен и по-евтин – ще струва около 10 лв. Но PCR-ът си остава „златният стандарт“, защото по молекулярен метод се намират молекули, гени, ензими на вируса. Ще разполагаме и с такива тестове, но засега няма грипен вирус. Очакваме през ноември да бъде тежко.

– Как можем да засилим имунната си система?

– Добре е да се взимат превантивно витамини, но от определени групи. Витамин „Д“ е много важен – може да се вдима на капки и на таблетки. Цинк, селен, мелатонин.

Имуностимулантите не се препоръчителни заради цитокиновата буря, която се причинява при коронавируса, когато имунната система е хиперстимулирана. Идеята е да се потисне възпалителният процес. Можем да използваме ехинацея, пчелно млечице, майчина кърма, комбинирани препарати, които са за подкрепа на имунната система, а не за стимулиране.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене