ДА РИСУВАШ С ДУША – Документален филм на Топ Преса!

Всяка година известният в гоцеделчевското село Делчево като Доктора ветеринарен лекар Костадин Белчев изминава пътя от Берлин, където има частна клиника за животни, до родното си село, за да завърши една своя мисия – изографисването на параклиса „Св. св. Константин и Елена“, който се намира на връх Костадин в Пирин.

Доктора има интересна съдба, навремето кандидатствал четири пъти в Художествената академия, но така и не го приели. Затова завършил ветеринарна медицина, рисуването обаче си останало в душата му за цял живот.

По времето на соца любовта го отвежда в тогавашната ГДР, след като се запознал с красива германка на нашето Черноморие. Но по тогавашните закони, за да напуснеш страната, дори и да емигрираш в границите на Варшавския договор, е трябвало да платиш обезщетение на държавата за следването си. Така д-р Белчев е разпределен в Гайтаниново, където няколко години пести цялата си заплата, за да се издължи на държавата. Когато най-после успява, заминава за Берлин и живее там и до днес, вече близо 40 години.

Делчево обаче винаги му липсва, макар детството му да не е от най-лесните, защото остава сирак още като съвсем малък. Вече пет години той прекарва отпуската си в рисуване на параклиса, сбъднала се е една негова стара мечта. Прави го абсолютно безплатно и като дар за земляците си, които не спират да го хвалят и да му благодарят. Д-р Белчев разказва и за странно видение, което е съпроводило едно от изкачванията му до параклиса – изведнъж видял на самата пътека между дърветата дим, взел се буквално отникъде, а огън не се виждал. Когато решил, че няма как да продължи, изведнъж всичко изчезнало.

За вярата си в Бог Доктора казва: „Хората понякога питат какво е Бог и къде е, като нищо не се вижда, и сам добавя: А кой казва, че е той, или тя, или то?! И любовта не се вижда, но я чувстваш“, прави паралел д-р Белчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене