Съдът отстрани кмета на кресненското село Сливница заради условна присъда

В кресненското село Сливница се задават нови избори за кмет. Причината е, че местният управник Йордан Дончев е с условна присъда за съставяне на документ с невярно съдържание, в която наред с 9-месечното наказание е лишен за 2 години от право да заема длъжността кмет. Присъдата е окончателна, поради което е насрочено заседание в ОИК – Кресна за вземане на решение за предсрочно прекратяване на кметските пълномощия на Йордан Дончев.

Според местни хора кметът им е много работлив, отзивчив, услужлив, ползвал се с добро име, с една дума “душа човек”, поради което бил единодушно преизбран на последните избори. Заради предоверяване към общинска служителка се сдобил и с обвинението нотариална заверка на документи с невярно съдържание.

Преди 2 години кметът на Сливница е предаден на съд заедно с нотариус и служител в акционерно дружество за документни измами, свързани с промени на участие на лица в пенсионни фондове. Дончев, в качеството си на длъжностно лице, имал право да извършва нотариално удостоверяване на подписи на частни лица върху документи. Възползвайки се от това обстоятелство, при условията на продължавано престъпление, в периода на 2016 г. той удостоверил неверни обстоятелства при извършване на нотариални заверки на подписи в 38 заявления. Въпросните документи се отнасяли за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Те изхождали от различни лица от Благоевград, Сандански, Кресна, Хаджидимово, с. Ощава, с. Сливница, с. Долна Градешница, с. Горна Брезница, като кметът удостоверил, че подписите в графа “осигурено лице” били положени от тях лично пред него, което не отговаряло на истината.
За съставяне на документи с невярно съдържание са обвинени нотариусът и мениджър екип “Пенсионни фондове” в акционерно дружество. Делото е разгледано в Районен съд – Сандански, като по отношение на кмета на с. Сливница е постановена осъдителна присъда 2 години условно с 5-годишен изпитателен срок, както и от лишаване от правото да упражнява професията си за срок от 5 години.

Присъдата е обжалвана пред Окръжен съд – Благоевград, който я изменя, като намалява наказанията – на 9 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и на 2 г. лишаване от правото да бъде кмет. Присъдата е окончателна и вляза в сила, а сега на ход е ОИК – Кресна, която е задължена да изпълни съдебното решение

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене