Многократно осъждана жена е изправена на подсъдимата скамейка за измами с резервации на имоти за почивки

Районна прокуратура – Перник е предала на съд Е.Н. (на 42 години) по обвинение за извършено от нея престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, ал. 1 от НК – въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

През м. декември 2018 г. компания приятели решили да празнуват Нова година заедно, като за целта потърсили оферти за къщи за гости в страната. В социалната мрежа „Фейсбук“ попаднали на обява за такъв имот, публикувана в група с името „Продай излишното“. Предложението било за къща в гр. Трявна, предлагана за ползване под наем за туризъм и почивка. Компанията я харесала и се свързала, посредством приложение „Месинджър“, с лицето, посочено за контакт – Е.Н. Било договорено, че имотът ще се ползва от тях в периода от 30.12.2018 г. до 01.01.2019 г., като общата наемна цена за три нощувки била 900 лева. Допълнителните уточнения между страните били направени по телефон. В изпълнение на поетия ангажимент, наемателите заплатили на Е.Н. капаро в размер на 50% от общата сума за ползване на имота – 450 лева. Паричният превод бил извършен посредством Easy Pay и получен от жената в съответния офис в гр. Враца.

На 29.12.2018 г. представителка на приятелската компанията потърсила лицето за контакт, за да уточнят адреса на капарираната от тях къща. След многократни неуспешни опити все пак успяла да се свърже с Е.Н., но тя отклонявала въпросите за точния адрес на имота, излагайки различни причини.

На тръгване за гр. Трявна на 30.12.2018 г., където групата възнамерявала да празнува, хората разбрали от Е.Н., че „предишните наематели на имота са нанесли повреди в него и поради тази причина не може да бъде предоставен под наем“. Жената ги уверила, че се касае за инцидентна и непредвидена ситуация. Поела ангажимент, че ще върне заплатената от тях сума, но и до настоящия момент това не се случило. Впоследствие бил подаден сигнал до органите на МВР за извършена измама.

Месеци по-късно, по сходен начин, били въведени в заблуждение две семейства, планирали почивки на българското Черноморие.

В една от обявите се предлагала къща в гр. Ахтопол, с посочена като представител – Е.Н. Тя дала подробни разяснения за условията за ползването на имота, получила авансово преведена по банковата й сметка сума в размер на 150 лева и предоставила на наемателите точния адрес на къщата. Няколко дни преди планираната почивка те многократно се опитвали да се свържат с Н., но безуспешно. При направена справка в интернет приложение за картографски услуги (Google Maps), семейството установило, че даденият им адрес в гр. Ахтопол не е реален. На него се намирало дворно място с отпадъци от черни и цветни метали. Впоследствие, от публикации в медиите, пострадалите разбрали и за други идентични случаи за измама.

Второто семейство, което Е.Н. въвела в заблуждение, резервирало апартамент в къща за гости „Ели“ в с. Лозенец. Този имот тя също предлагала чрез обява, публикувана в социалната мрежа „Фейсбук“. В допълнение изпратила и снимки. Била й заплатена парична сума в размер на 280 лева, представляваща капаро. Пристигайки на място, съпрузите разбрали, че на посочения им адрес в курортното селище няма къща за гости. Вместо нея се намирала почивна станция на Върховния касационен съд. След като обиколили намиращите се в съседство улици и имоти, а опитите им да се свържат с Е.Н. се оказали безуспешни, семейната двойка разбрала, че е измамена.

В хода на разследването е било установено, че жената е многократно осъждана. Престъпното деяние било извършено от нея в условията на опасен рецидив. Понастоящем Е.Н. се намира в затвора в гр. Сливен. Предстои наказателното производство по внесения в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Перник да продължи в съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене