Важно! При COVID-19 НЗОК ще плаща тестовете на целия клас

При наличие на случаи на вируса в училище касата ще плаща за тестовете на децата от дадения клас. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по Дарик. Той уточни, че това решение се взима от РЗОК.

Проф. Салчев коментира, че вече хората се държат към тази епидемия като към сезонния грип, а според него в училищата ситуацията е нормална, учебната система е подготвена.

До 3000 теста на ден заплаща здравната каса на цена по 60 лева, докато лабораториите взимат по около 120 лева на свободен прием, стана ясно от думите на Салчев. Този капацитет обаче не се изпълнява, тоест не се правят толкова много тестова, които да плаща Здравната каса.

Заради коронавируса обаче не се налагала актуализация на бюджета на НЗОК, посочи той.

Около 60 души в момента са в интензивни отделения с диагноза коронавирус, капацитетът на болниците е около 2300 места в интензивни отделния, които могат да се ползват за лекуване на тежки случаи на болестта, показва справката, посочи проф. Салчев.

От 1200 до 1700 лева струва лечение на пациент с коронавирус в болница, информира управителят на НЗОК.

Най-много се плащало за онкологични заболявания, за операции, хирургия, ортопедия, допълни проф. Салчев по темата за цената на клиничните пътеки.

Той призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене