Какви са нагласите в Скопие за българския меморандум до ЕС?

Темата е сред водещите новини в македонските медии в момента

Меморандумът на България до Европейския съюз за отношенията с Република Северна Македония продължава да е една от водещите новини в македонските медии.

Министърът на външните работи Буяр Османи категорично отказа да коментира документа, тъй като това е вътрешна комуникация за Евросъюза и не е достигнала по официален път до властите в Скопие. Съпредседателят от македонска страна на смесената комисия по Договора за добросъседство Драги Георгиев, заяви, че „меморандумът, с който се отрича съвременния македонски език и идентичност, няма да помогне за постигане на консенсус по историческите спорове“.

Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония разделя политическите и историческите въпроси и това разделение трябва да се запази, каза Буяр Османи. На въпрос за меморандума на България до страните-членки той отговори:

„Няма да влизам в дебата относно текста, тъй като не сме част от тази кореспонденция и не е стигнал официално до нас този документ. Мисля, че и в двете има постигнат позитивен напредък през последните три години от подписването на договора и комисиите имат резултат“.

Съпредседателят Драги Георгиев допълни, че с този меморандум успехът на работата на смесената комисия е под въпрос. Той коментира и част от меморандума, която засяга тълкуването на концепцията като „обща история“ и опитите тя да бъде заменена с алтернативи като споделена или преплетена история.

В интервю за телевизия Сител, Драги Георгиев заяви:

„Искам да бъда искрен и да кажа, че има архивни документи, в които Гоце Делчев се обявява за българин, и това не е тайна нито за тяхната историография, нито за нашата“.

Премиера Зоран Заев вчера по време на посещение в Атина също бе толкова позитивен.

„Историята е много важна, но по-важно е бъдещето. Историята трябва да я използваме като основа и база за добра история“.

Северна Македония цели до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция в Брюксел и така да се даде старт на преговорите за еврочленство. За да стане това е нужна единодушна подкрепата на всички държави-членки.

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване“, заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, предаде БТА.

„С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство“, обясниха от правителството на Северна Македония.

Македонското правителство подчертава още, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.

Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации. Той е част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, казаха още от правителството в Скопие.

По публикацията работи: Ния Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене