Connect with us

Разследване

Братя Галеви спретнали план за бягство като във филм, изнесли парите си през…

Published

on

Странели от всички, силата им е, че вярвали само един на друг

През последния месец имената на митичните Братя Галеви се споменават постоянно в Дупница, след като шефът на охраната им Васил Капланов – Каплата, беше заподозрян за изчезването на Янек Миланов. Местните хора обаче го правят под сурдинка, защото 8 г. след бягството им от България, страхът още владее в града, пише “Труд”.

Пламен Галев и Ангел Христов не са кръвни братя, но са неразделни още от времето, когато служели в Спецотряда за борба с тероризма на МВР. Според техни бивши колеги, били отлични барети. През 90-те започнали да си заработват допълнително като охранявали дискотеки. Завършват висше образование и се местят на работа в НСБОП.

По това време много от антимафиотите са тясно свързани със силови групировки, Пламен и Ангел не остават по-назад. Те обаче искат да са самостоятелни играчи. И го постигат. Двамата знаят, че трудно ще преборят софийските мутри и затова решават да станат №1, но… в Дупница.

Защо избират този град е загадка. Ангел е роден в Сандански, а Пламен – в Кърджали. Силата им е в това, че не вярват на никого, освен един на друг. Странят даже от бившите барети и заедно планират целия си “бизнес”, като водеща роля играе Пламен. Започват по малко да превземат бизнеса в района.

Още в началото взели страха не само на хората в Дупница и Ресилово, но и в съседното село Бистрица – родното място на бащата на Иво Карамански. През 90-те години братята се занимавали с хлебопекарни и всеки, дръзнал да работи за себе си, бил жестоко мачкан. Хора от Бистрица разказват, че за да откажат местния хлебар от бизнеса му, двамата го пъхнали в пещта за малко. Потресеният човек веднага решил, че ще си изкарва хляба по друг начин.

Имената им се свързват с производството на амфетамини, но никой досега не е успял да го докаже. Според полицаи Галеви хвърлят око на печелившия бизнес съ синтетична дрога още докато са антимафиоти. Именно те спасили от дълги години затвор един от основните организатори на нелегалния цех за дрога в Опицвет – Кристиян Младенов.

Като служители на НСБОП братята работели срещу наркоразпространението. На 19 декември 1997 г. МВР удря лабораторията за производство на амфетамини. Тогавашният главен прокурор Иван Татарчев обвини оперативните работници, че са действали непрофесионално и неграмотно от юридическа гледна точка.

В цеховете за дрога е имало само суровини, които могат да се определят като силно упойващи вещества. Нерегламентираното им производство и продажба се смята за престъпление, но наказанието за това е смешно малко.

Нямало и СРС-та по случая. Така следователите се оказват с вързани ръце, резултатът от акцията е плачевен. Малко след акцията, Галеви започнали собствен бизнес за производство на амфетамини и превзели пазара и каналите за износ, твърдят полицаи.

Много пъти в МВР се опитвали да съберат информация за това, но така и не успяват. Бизнесът на братята върви успешно и те построили имението си в Ресилово.

То е изградено като бункер от бетон и желязо, но освен видимата част, има и скрита. Под постройките и двора има огромни помещения и тунели, които водят на километри от Ресилово. Охраната им е била добре въоръжена, мерките за сигурност за по-яки от тези на първите мъже в държавата. По пътя към имението са изсечени всички храсти и дървета, за да не може да се скрие килър.

Имението в Ресилово беше крепостта на Братя Галеви.

На съсед било наредено да премести вратата към двора си от другата страна. Той отказва, а когато се събужда на другата сутрин, портата е зазидана, нова е изградена откъм съседна улица. Двамата обаче нямат сигурност, полицията диша във врата им. И решават, че им трябва имунитет. Причината е, че през 2009 г. са арестувани за рекет.

Половин година по-късно те се регистрират като мажоритарни кандидати за народни представители и излизат от килията. Пламен се класира втори в Кюстендилския избирателен район, като изпревари съперника си от БСП. Резултатът на Ангел Христов от гласуването в Перник е по-скромен, но също впечатляващ. Три години-по късно обаче, все пак бяха осъдени – Пламен на 5, а Ангел – на 4 г. решетки.

Часове, след като ВКС потвърди наказанията, двамата вече са извън страната. Ангел Христов е продал седмица по-рано любимата си кола “Порше Карера” за 200 хил. лв.

Повече от месец преди присъдите братята са “премествали” бизнеса си. За да запазят милионите и фирмите си, те ги регистрирали на Сейшелските острови и прехвърлят парите си в “Ем Пи Ви Трейдитг Лимитед” и “Пи Ей Джи Норд Адамс Лимитед”. На жената на Ангел Христов се води трета офшорка.

Журналистката Лидия Павлова беше ключов свидетел по делото срещу Братя Галеви.

Братята били бесни от присъдите и се заклевали да отмъстят на всеки, който има вина за това. Те са оставили в България верни хора, които не само въртят бизнеса им, но и са готови да убиват, твърдят дупничани, които и досега треперят при споменаването на Галеви. Притесненията им не са безпочвени.

През 2012 г. беше запалена колата на сина на журналистката Лидия Павлова, която беше от ключовите свидетели срещу братята. Конфликтът започва през 2008 г., когато синът є бе пребит от техния бодигард Георги Градевски-Конъна в местно заведение. Павлова подава жалба в полицията, която е последвана от заплахите на Ангел Галев и Пламен Христов да я оттегли.

Братята предупредили, че ще се погрижат 18-годишният тогава Иван да се сдобие с реномето на наркоман. В началото на 2010 г. синът на Павлова бе пребит в бар на Нова година, а колата є осъмна с нарязани гуми и надраскано купе. Друг заплашен свидетел бе собственикът на таксиметрова компания Пламен Миланов от Дупница.

Той се изправи срещу Галеви, след като го натиснали да им прехвърли фирмата си. Мъжът дори не отишъл на сватбата на дъщеря си от страх, че може да пострадат невинни, ако Галеви решат да му отмъстят именно на този ден.

Заплашван беше и един от бившите кметове на Дупница – Пламен Соколов. През юни 1999 г. в двора на къщата му избухна бомба. Взривът бил предшестван от над 207 телефонни обаждания от анонимни гласове.

“Казваха ми, че синът ми ще бъде убит, а тялото му – хвърлено в реката. Заради тормоза се принудих да сменя номера си. Подадох жалба и в Районна прокуратура – Дупница, и в Районното управление на МВР. На излизане от институциите обаче, в “Ауди” в близост до бариерата стояха Ангел Христов и Пламен Галев, които ме гледаха лошо.

Малко след това избухна бомба в дома ми”, признава Соколов, който е лекар по професия. Той споделя, че е лекувал простреляни и пребити от Галеви и хората им, но те се страхували да подадат жалби.

Blitz.bg

Разследване

Европарламентът обсъжда утре „българския“ списък „Магнитски“ след многобройни жалби за неправомерни санкции

Published

on

Три месеца след излизането на спорния и пораждащ много въпроси „списък към списъка“, казусът със санкционираните българи по закона “Магнитски” ще бъде обсъждан в пленарната зала на Европарламента в Страсбург в четвъртък, 16 септември.

Първи сезираха европейските институции братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов за извършени нередности и неясните критерии, по които е структуриран списъкът. Според представените от тях документи вписването им в „българския“ списък е неправомерно, защото те са с доказано прекратено партньорство с едно от лицата, санкционирани по закона Магнитски – Васил Божков. Нещо повече, Найденови стоят в основата на разкриването на серия данъчни измами на собственикана „Националната лотария“, довели до ощетяването на държавата с почти 700 милиона лева.  Това тяхно действие даде началото на множество разкрития за извършени престъпления от Божков, за които в последствие бяха заведени дела.

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, е иницирал въпроси относно списъка с искане за устен отговор до ЕК. Във въпросите депутатите подчертават,  че наложените санкции повдигат  въпроси за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Европейската комисия проявява сериозно любопитство как е съставен т. нар. български списък Магнитски, в който попадат 54, свързани със санкционираните лица. Така например и до днес остават неясни критериите за включване на хора в списъка. Липсва обратна връзка от съставителите на списъка по казуса „Найденови“, за които към настоящия момент не съществува основание за попадането им в него. Притеснение буди и начинът, по който дружеството “ИНТРАЛОТ” АД (INTRALOT S.A.) – чуждестранно юридическо лице, регистрирано на територията на Република Гърция, което близо 18 години имаше взаимоотношения с обвиняемия Васил Крумов Божков и свързаните с него дружества с участие в капитала от 49%, беше изключено от списъка в рамките на 6 дни от излизането му без ясна аргументация.

На фона на това действие остава необясним двойният стандарт по отношение на разширения списък, в който продължават да стоят имената на Найденови, които са с прекратено съдружие с Божков една година преди „Интралот“ и са предоставили всички необходими документи за липса на всякаква свързаност.

Буди недоумение и фактът, че този списъците, който съдържат общо 97 броя свързани юридически лица и едва 21 броя физически лица, не включва действащи партньори и съдружници на Васил Крумов Божков и директно свързани с него лица, каквито са съпругата му Елена Любомирова Динева, сестра му Иванка Крумова Баева, неговият син Антон Василев Божков и много други.

Continue Reading

Разследване

Иван Боздев от село Огняново: Преди 4 месеца бях спрян и “уличен че съм ползвал дрога”! Доказах в съда че това е пълна лъжа!

Published

on

Възможно ли е, когато ви спре полиция и ви направят тест за дрога или по точно казано тест за употреба на наркотични вещества да се окажете положителен, но след като дадете кръв за кръвен тест да се окажете отрицателен? 

Темата за фалшиво положителните драг чекове не е от днес. Водачите са тествани с полеви тестове, които отчели положителен резултат. Кръвните тестове обаче излезли негативни.

В историята на МВР – Гоце Делчев има подобен прецедент. Преди четири месеца, жителят на гърменското село Огняново – Иван Боздев, бива спрян от патрул на полицията, направени са му тестове за алкохол и дрога и драг чекът дал положителен резултат.

“Бях с майка ми в колата. Направо не можах да повярвам.Как само за двадесет минути се превърнах в наркоман? моментално отидох и дадох кръв в болницата, кръвната проба се оказа отрицателна. И се започна едно ходене по мъките за да докажа, нищо което е доказано. Костваха ми четири месеца дела и разпроваии и бах оправдан напълно. Искам да дам публичност на моят случай, за да попитам тези, които пишат и прилатгат законите – кой ще ми плати и нерви и щети за тези четири месеца? Аз работя като шофьор. На практика бях без работа, докато доказвам, че никога не съм вземал дрога…” разказва за Топ Преса, Иван Боздев и предостави всички необходими документи доказващи твърдението му.

Топ Преса се обърна към свои хора в МВР, от където ни потвърдиха, че подобните случаи не са рядкост. “Когато полевият тест отчете положителен резултат, ние сме длъжни да реагираме.Нямаме избор…” коментират полицаи от Гоце Делчев, но спестяват, информацията, че в повечето случаи ползват драг чекове известни като “тройки”, те дават положителен резултат, при приемането на определени медикаменти например. Иначе казано – неточни са. Имало други които били “петици”, те показвали най – точно, но странно защо ръководството на МВР в Гоце Делчев не ги ползва.

Въпросът трябва да бъде зададен към предишното ръководство на полицията в града, което настоявало да се работи с “тройки”. Защо ли? Ами подобни случаи, вдигат рейтинга на разкриваемост в управлението и много лесно се трупат активи на гърба на буквални жертви. Когато един човек е “закован” че шофира с дрога, на практита това се брои според статистиката на МВР за разкрит случай, влиза в статистиката и вдига рейтинга на едно управление. Фактът че “жертвата” на тройките съсипва месеци от живота си да докаже правотата си – няма особено значение.

Continue Reading

Крими

Нови разкрития! Ето къде се е криел Брендо в последните 5 години

Published

on

Евелин Банев – Брендо, който беше задържан на 6 септември във вилно селище в Святошинский район близо до Киев, се е крил почти 5 г. там, съобщава „Труд”, позовавайки се на украински източник.

През 2016 г. „кокаиновият крал” избяга от България с фалшив паспорт, след като беше осъден на 6 г. затвор за пране на пари. Той успя, защото беше оставен на свобода до произнасяне на присъдата с най-леката мярка – „подписка”.

Брендо наел къща на 15 км от Киев, като многократно е пътувал в чужбина, установили украинските разследващи. Киевската полиция е получила информация за българския наркобарон от Румъния, където Банев е осъден на 10,5 г. за наркотрафик. Той има и 20-годишна присъда за дрога и пране на пари в Италия, след като беше заловен при акция „Кокаинови крале”.

56-годишният българин е бил следен повече от 2 седмици, преди къщата му да бъде атакувана от спецполицаи, за което имало разрешение от украински съд. Заедно с него са задържани молдовец и румънец. В специално пригодено помещение са били намерени 300 растения канабис и 39 пакета с дрога.

Запознати твърдят, че едва ли българският наркобарон, чието богатство се измерва на милиарди, е опрял до домашната наркооранжерия и предполагат, че някой от другите двама чужденци е собственик на дрогата. Други обаче твърдят, че Брендо е загубил голяма част от богатството си, след като е издирван от Интерпол по целия свят.

Последният удар срещу него дойде от Швейцария в края на м. г., след като главният прокурор на страната обяви приключването на 12-годишно разследване за пране на пари от българската мафия, в което беше замесено и името на Банев.

В Украйна е заведено дело срещу него заради намерения канабис. Съдът остави Брендо за 40 денонощия в ареста.

Припомняме, че както БЛИЦ писа в пeтък oт прoкурутaрaтa зaявихa, чe ca зaпoчнaли дeйcтвия пo прoцeдурaтa пo eкcтрaдиция.

При обиска откриха златен айфон с лика на Путин

Уникален златен iPhone 6s с лика на президента Владимир Путин и герба на Русия е открит от украинската полиция при ареста на Евелин Банев-Брендо. Той е дело на италианската компания Caviar и е изработен от 18-каратово злато и титан. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 г. на цена от 3000 долара, от който има само 99 бройки. На гърба е гравиран надпис „Supremo Tre Volte” („Три пъти превъзходен”) в чест на третия мандат на Путин.

Заради присъди

Ще го искат Румъния и Италия

Евелин Банев – Брендо може да бъде екстрадиран във всяка една от страните, в които има присъда – България, Румъния или Италия. Вероятно обаче ще се вземе предвид факта, че е български гражданин и ще бъде докаран под конвой у нас. Софийска градска прокуратура вече е изпратила предложение до ВКС за изготвянето на молба до Министерство на правосъдието на Украйна. В Киев вече били изготвени съответните документи и трябва да има решение на съда. Украинската полиция разследва участието на Банев в организирана престъпна група, задържани са още двама души, но престоят нови арести.
Конкуренти отвлякоха дъщеря му

Наркобаронът изля душата си в книга

Свободата била най-важна за него

Не само полицията е по петите на Брендо през годините, с не по-малко настървение го преследват и конкурентите му в наркобизнеса, които не се спират пред нищо.

В началото на март 2013 г. пред дома му на бул. „Пушкин” в София беше похитена 10-годишната му дъщеря Лара. По това време кокаиновият крал очакваше присъда в италиански затвор и според разследващи се готвел да разкрие редица имена на замесени в международния наркотрафик на кокаин. Детето беше беше върнато след месец и половина, а Банев задълго замълча. Той изля преживяванията си в книгата „Съзирам душата на България”.

„Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности. Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода”, изповядва кокаиновият бос.

Книгата излезе на пазара през 2015 г., докато Банев чакаше присъда в България и отново плъзна слух, че е изчезнал от страна. Той се появи година по-късно, за да изслуша решението на съда – 6 г. решетки. Едва тогава Брендо задълго се скри, както се разбра преди дни – в Украйна.

БЛИЦ

Continue Reading

Разследване

Прокурор Борислав Ковачки: Пожарът в Купола е умишлен, задържан е 43-годишен мъж от Дупница

Published

on

43-годишен мъж от Дупница е задържан за палежа, нанесъл щети вчера сутринта на нощни заведения, магазини, офиси и банков клон в района на “Купола” в центъра на Благоевград.

Информацията съобщи на местопроизшествието тази сутрин районния прокурор Борислав Ковачки. Мъжът е задържан около полунощ преди ГКПП “Калотина”, ще остане в ареста за 72 часа.

„Мъжът задявал сервитьорка в бара, помолен е от охраната да напусне. След час се е върнал с шише бензин, лиснал го върху електрическото табло на входа на „Балкантон“ и избягал към дупнишко село“, обясни прокурор Ковачки.

Заподозреният за палежа е извадил СИМ-картата на телефона, за да не бъде проследен, но въпреки това е установен и задържан преди ГКПП „Калотина“. Същият работи в Англия, няколко лица са му помагали да не бъде открит, обмисля се дали и на тях да не бъде повдигнато обвинение за тези им действия.

„Извършителят е идентифициран от записите на камерите към общинската охрана, най-големи са щетите върху банковия клон“, каза кметът Илко Стоянов.

Щетите върху обектите ни са големи, обясниха Иванка Благоева-собственик на магазин за захарни изделия и Красимир Цуцаков, съдържател на пиано-бар “Балкантон”, от чието залято с бензин електрическо табло е тръгнал пожарът.

Тепърва ще се мисли каква да бъде съдбата на Купола, една от емблематичните за Благоевград сгради. /БГНЕС

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ