Георги Хаджиев, СДВР: 80 ранени полицаи и над 120 задържани протестиращи при безредиците снощи

Палатките, които бяха разпънати като форма на протест, се оказаха добро прикритие за укриване на бомбите. В една от тях – край хотел „Шератон“, колегите намериха коктейл „Молотов“.

Вероятно и той е бил приготвен за използване срещу служителите на реда“.

Това заяви на извънреден брифинг в четвъртък сутрин директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

„Вчера станахме свидетели как в продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани“, каза още директорът на СДВР.

„Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети, добави Хаджиев. Отричам категорично използването на невропаралитичен газ от полицията“, отговори Хаджиев на въпрос.

http://www.facebook.com/watch/?v=3155554481166275&extid=wJSdp71RSbSVj10R

„Има 80 ранени полицаи. На част от обгазените колеги е оказаха медицинска помощ на място. Призивът ни отново е към абсолютно цялото общество да бъдат изключително внимателни, да не се поддават на криминални лица и да спазват законоустановения ред. След като от нашите видеонаблюдения установихме, че част от самоделните взривни устройства са в палатковите лагери, предприехме полицейска операция и премахнахме блокадите на СУ и Орлов мост. Възстановено е движението вече“, добави Хаджиев.

„Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации“, каза още той.

„При такива масови безредици има пострадали от всички страни, полицаи, протестиращи, сигурно и журналисти“.

„Няма задържани лица, които да не са изпълнили полицейските разпореждания при премахването на блокадите на Орлов мост и СУ“, подчерта Хаджиев.

„Вчера вечерта премина прагът на търпението. Призовавам да се спазва законовия ред. Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване“, подчерта Хаджиев.Източник: nova.bg/ БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене