Първият работен ден на депутатите – засилена охрана и 2 ч. заседание

Извеждаха ги с коли през гаража и през входа към ул. „Московска“

Само два часа продължи първото заседание от новата пленарна сесия на законотворците.

Работният им ден започна както всяка сряда в 9.00 ч., а в 11. 01 ч. шефката на НС Цвета Караянчева удари звънеца за края на заседанието.

През това време обръщение към законотворците и народа отправи президентът Румен Радев, а лидерите на парламентарните групи направиха традиционните за началото на всяка нова сесия декларации.

Държавният глава и от парламентарната трибуна поиска оставката на правителството, червената шефка Корнелия Нинова настоя за същото.

От ДПС поискаха не само премиерът Бойко Борисов, но и президентът да напусне поста си.

ОП даде заявка, че ще работи много активно през тази сесия.

В програмата на НС за сряда имаше и една точка – гласуването на ветото на президента върху Закона за подземните богатства, което беше отхвърлено.

Още от сутринта стотици протестиращи се стекоха под прозорците на бившия Партиен дом, където от днес се провеждат заседанията на НС. През цялото време недоволните от властта скандираха „Оставка“ и освиркваха законотворците.

Стигна се до ескалиране на напрежението и сблъсъци с полицаите, при което пострадаха служители на реда.

Заради безопасността на народните избраници те бяха извеждани освен с коли през гаража и през входа към ул. „Московска“, районът около който беше заграден с полицейски бусове още от сутринта.

Въпреки това, след като приключи заседанието на парламента, протестиращите атакуваха сградата на НС.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене