Кунчев: Против съм хора на стадиони, барове и фестивали

Мерките не се спазват, глобите няма да помогнат, обяви главният здравен инспектор

„Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали“. Това обяви пред БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Очевидно независимо от неговото отрицателно становище обаче правителството и здравното министерство само преди дни решиха да позволят до 50 на сто публика по стадионите. Самият Кунчев се опита да извини решенията на кабинета и Бойко Борисов. „Но виждаш и сриването на бизнеса и необходимостта от помощ. Трябва да има баланс“, обяви здравният инспектор, но веднага след това добави: „Според мен е по-добре като лекар да не допускаме събиране на такива огромни маси на едно място“.

Мерките у нас не се спазват и това е нещото, което доведе до по-мощното повишаване на случаите. Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да вижда всичко, коментира още Кунчев. Хората психологически приеха, че не е такъв проблем коронавирусът и не спазват елементарни мерки, подчерта още Кунчев.

Здравният инспектор отбеляза, че коронавирусът се развива неравномерно. Докато в Благоевград имаме нови 100 заразени вчера, имаме области, където нямаме нито един, системата като цяло ще се справи, твърди той.

„Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, но след първата вълна на съпричастност, сега желаещи няма“, допълни доц. Кунчев. По думите му, проблемът в момента е, че коронавирусът е много неравномерно разпределен. Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голям зор в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва ще оборудваме една болница само за Covid-19″, заяви Кунчев. Той отбеляза, че все още има резервни легла, но там където в момента е най-тежка ситуацията, трябва да се търсят възможности. По думите му, няма прогноза за това колко тежки месеци ни предстоят.

Доц. Кунчев коментира и въпроса дали трябва да има специални хотели за карантина на заразени туристи по Черноморието. Аз лично имам съмнение, че ще имаме нужда от такива хотели. Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с 80-90% и ако туристите са положителни, организираме трансфер към страната, от която са. В България такъв случай все още не е имало, но почти всеки ден организираме туристи от Гърция към Дунав мост за Румъния.

Според здравния инспектор е нормално да са реципрочни мерките у нас, спрямо тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка. В момента на Балканите вълната утихна, има едно плато. Започна повишаване в Западна Европа, посочи той.

По думите му, ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин.

Доц. Кунчев коментира и разпространението на заразата в старчески домове у нас, които се превърнаха в огнища. В най-тежките домове – за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път, обясни епидемиологът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене