Убиецът на Милен Цветков остава в ареста

Отказвал да съдейства на разследващите, не пожела да присъства и на заседанието

Кристиан Николов, който причини зверската катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков, остава в ареста. Това определи Софийски градски съд, след като младежа поиска да бъде пуснат на свобода. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

В началото на съдебното заседание Николов бе включен от следствения арест на бул. „Д-р Г.М. Димитров“, но той пожела да не присъства и връзката с него беше прекъсната.

Неговата защита поиска той да бъде оставен без никаква мярка за неотклонение, тъй като по думите им, няма достатъчно доводи, доказващи авторството му за престъплението. Адвокатът му Любомир Таков заяви, че не е налице опасност той да извърши друго подобно престъпление поради факта, че е неосъждан и въпреки откритите в кръвта му наркотици, не е наркозависим. Нямало вероятност и да се укрие, тъй като имал постоянен адрес, на който живеел с приятелката си Симона Цветкова. Таков определи задържането му под стража като „непрецизна и неадекватна“ мярка, позовавайки се на над 2-месечното му пребиваване в ареста, цитирайки Европейския съд по правата на човека. Защитикът многократно се опита да внуши, че причината за ареста на Кристиан е не тежестта на престъплението, в което той е обвинен, а сериозната обществена реакция.

22-годишният Кристиан се вряза с джипа си „Audi Q7“ в автомобила на Милен Цветков, който изчаквал в колата си на червен светофар, навръх Великден на оживено столично кръстовище, в близост до голям търговски център. Пристигналите на място органи на реда установили, че младежът бил под въздействието на наркотици, а по-късно стана ясно, че те били 4 различни вида. При настъпването на ужасяващата катастрофа имало и пешеходци, които пресичали и се отървали невредими „на косъм“. Днес от пледоарията на прокуратурата стана ясно, че скоростта, с която се е движел джипът-убиец, е била не по-малко от 103 км/ч. в момента на удара, а 16-17 м. преди това, тя била около 95 км/ч. Това означава, че водачът е управлявал моторното средство с двойно по-голяма скорост от разрешената. Вместо да намали при забелязването на червения светофар и спрелия пред него автомобил, той ускорил, което се доказва и от липсата на спирачен път.

Прокурор Иван Кучиев представи и медицински справки от следствения арест, както и доказателства от вещи лица, че Кристиан е бил многократно посещаван от специалисти, за да му бъде направена психиатрично-психологическа експертиза, но такава до този момент няма, тъй като младежът отказал да бъде прегледан. Причината за това били различни здравословни оплаквания – на една от датите заявил, че има стара травма на гръбнака, на друга пък – че страда от стомашно разстройство. Отзовалите се лекари не установили наличието на посочените от него проблеми със здравето. Така от държавното обвинение оспориха аргумента на адвокат Любомир Такев, че неговият подзащитник оказва пълно съдействие на разследващите.

Младежът отказал да му бъде взета и ДНК проба, която да установи дали той в действителност е управлявал мощния джип. Наложило се това да бъде направено след съдебно решение. Експертизата показала с категоричност, че именно той е бил зад волана на скъпото возило. Негов биологичен материал бил намерен на въздушната възглавница от лявата страна на автомобила, на лявата врата на автомобила,както и на скоростния лост и на лявата врата. От дясната врата и дясната въздушна възглавница пък имало кръв от неговия спътник Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Показанията на Иванов и на приятелката на Кристиан – Симона Цветкова, която била на задната седалка на джипа, също категорично доказват, че Николов е шофирал.

Кучиев опроверга и твърденията, че младежът, управлявал превозното средство след употребата на няколко наркотични вещества, не е наркозависим. Свидетели посочили, че това не е първият път, в който 22-годишният мъж сяда зад волана в неадекватно състояние. Също така в дома му е намерена метална кутия, съдържаща амфетамин и кокаин.

След изслушването на двете страни по делото съдия Николай Младенов заяви, че на този етап са налице всички предпоставки за продължаване на неговото задържане. Доказателствата сочат, че има обосновано предположение, че Кристиан е извършил престъплението, в което е обвинен. Той е шофирал след употреба на коктейл от силни наркотични вещества, за което би следвало да понесе наказателна отговорност дори ако вследствие на това, не е настъпило ПТП. Младежът също така не е спрял на червения светофар, нито е намалил, забелязвайки автомобила пред него. Според данните по делото той не е извършил никакви действия, за да предотврати произшествието. Експертизите на джипа-убиец пък показват, че возилото е били технически изправно. Софийски градски съд счете, че престъплението, в което Николов е обвинен, създава висока обществена опасност. Съдия Младенов заяви още, че е налице опасността Кристиан да извърши друго престъпление или да се укрие при по-лека мярка. С тези мотиви обвиняемият беше оставен в ареста.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене