Отминаха 76 години от зверското убийство! Белица се прекланя днес пред паметта на Васил и Сава Кокарешкови

На 7 юли се навършват 76 години от зверското убийство на братовчедите Васил и Сава Кокарешкови, дали живота си за социалистическия идеал.

От 18.00ч. пред паметника издигнат величествено до училището в което героите на Белица са учили ще бъде почетена святата им памет.

Васил и Сава Кокарешкови са от децата в България, убити по времето на антифашистката борба преди 9.9.1944 г. По-големият – Васил, е роден на 9 януари 1928 г. Сава – на 30 август същата година.

По време на съпротивата срещу фашизма от вражески куршуми загиват немалко деца, юноши и девойки, ненавършили своето пълнолетие. Сред тях са и братовчедите Васил и Сава Кокарешкови от Белица.
По-големият – Васил е роден на 9 януари 1928 г. Сава – на 30 август същата година. Под влияние на по-големия си брат и сестра си, които са ятаци, Сава започва да помага на нелегалните. Увлича и братовчед си Васил. И двамата са пастири – пасат овцете из планината. Там често се срещат с партизаните от отряд “Никола Парапунов”, на които предават храна, дрехи, цигари.
На 16 юни 1944 г., по време на поредната им среща с партизаните, са предадени. Полиция обгражда местността. След кратък бой партизаните се изтеглят. Сава и Васил са арестувани, отведени са в Разлог, където ги подлагат на жестока инквизиция.Децата се държат твърдо, не отронват нито дума.
На 7 юли са заклани от жандармеристи. За да заличат следите на престъплението, жандармеристите нахранват кучетата с телата им.Един от убийците им – кап. Николчев, прави следните признания пред Народния съд: „Двамата братовчеди Сава и Васил Кокарешкови побързахме да ликвидираме.
Един от жандармеристите се вмъкна в стаята, където момчетата бяха задържани, и ги закла. Страхувахме се да не се открият телата им, защото бяха малолетни и ги унищожихме . Затова дадох нареждане да не се оставят следи от убийството. По-късно ми докладваха, че с телата на момчетата жандармеристите са хранили кучетата. Така от Васил и Сава не остава нито следа.

Паметникът се намира в непосредствена близост до СОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене