1 юни – Ден на детето

1 юни е ден, специално предназначен за честване на децата и тяхното безгрижно детство. След като празнуваме деня на майката, деня на бащата, деня на влюбените, както и деня на семейството, не е чудно че има ден, в който празнуват най-малките, които са нашето бъдеще. Този Ден на детето в България се чества на 1-ви юни. Като международен ден той се празнува и в още много други страни по света, но на различни дати. Нека разберем малко повече за историята и начина на празнуване на този изцяло детски празник.
История на празнуването на Ден на детето в България

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се празнува на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня.

През 1949 г. 1-ви юни бил обявен за международния ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света.
История на Международния ден на детето

Интересно е да се отбележи, че международният ден на детето се празнува вече почти 100 години. Той води началото си от световна конференция, проведена в Женева, която била посветена на благосъстоянието на децата по света. Тази конференция се провела през 1925 година и на нея била приета декларация за правата на децата, според която възрастните трябва да предоставят на децата всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса.

Освен това този празник възпоменавал и всички деца, загинали по време на Втората световна война. Тъй като детето не е достатъчно зряло, за да все грижи само за себе си, то се нуждае от специалните грижи на възрастните, които не само да го възпитават, но и да го защитават и направляват, докато порасне достатъчно, за да поеме отговорност и собствен път в живота.
Какво гласяла декларацията за правата на децата, приета в Женева?

За да се стигне до празнуването на Ден на детето, се е започнало именно с тази декларация. Според нея възрастните трябва да осигурят възможност на детето да се развива, както физически, така и душевно по най-добрия възможен начин. Те трябва да го насърчават да развива способностите и уменията си, за да стане пълноценен възрастен в бъдеще.
Момиченце, нацапало ръцете си с боички на Ден на детето

Децата имат следните неотменими права:

Ако е гладно детето – да бъде нахранено
Ако е болно детето – да бъде лекувано
Ако дете е изоставено от родителите си – да бъде прибрано и отгледано
Ако е недоразвито детето – за него да се грижат възрастни, които да подпомогнат неговото развитие
Ако е непослушно детето – да бъде вразумявано, за да поеме по правия път
Ако детето има нужда от помощ – трябва да я получи

Детето трябва да се насърчава и подготвя за бъдещата си професия, но без някой да се възползва от него. Също така то трябва да се насърчава да помага на останалите и да не живее само за себе си.
Флагът на деня на детето

Денят на детето си има собствено знаме. В центъра му е изобразена Земята, върху която са стъпили пет деца в различни цветове: бял, черен, жълт, син и червен. Всичко това е нарисувано на зелен фон, който символизира плодородието, свежестта и растежа. Знамето обединява децата от всички раси, които намират много по-бързо общ език с тези, които са различни от тях, отколкото възрастните. Ето защо има какво да научим от децата, а този ден на детето ни дава възможност да спрем със забързаното си ежедневие и да прекараме пълноценно време заедно в игри и веселие.
Защо точно 1-ви юни?

Въпреки че няма точна информация как е избрана датата 1-ви юни, се счита че тя идва от китайския фестивал на драконовите лодки, който се празнува на този ден. Празникът на драконите е празнуван в Китай още от дълбока древност и е свързан с пролетното равноденствие.

През 1925 г. генералният консул на Китай събрал всички китайски сирачета на 1-ви юни, за да празнува с тях този китайски фестивал. На същия ден се състоял и конгресът в Женева.

И все пак, за да стане този Ден на детето международно отбелязван, трябвало да изминат още 25 години. Така през 1950 година празникът за първи път бил празнуван едновременно в над 50 държави по целия свят. От тази година насам на всеки 1-ви юни най-голямо внимание получават децата.
Как се празнува денят на детето?

На този ден на детето се организират специални игри за децата, както и мащабен детски празник. Произнасят се речи за правата на децата, а по телевизията се излъчват предимно детски предавания. Различни заведения отварят врати за детски партита, раздават се почерпки, подаръци и балони на децата по улиците. Целта е да се създаде весело настроение, което увлича дори и възрастните, които си спомнят, че също са били деца.
Щастлива група деца, хванати за ръце и подскачащи на поляна на Ден на детето
В кои държави се празнува Ден на детето?

Въпреки че празнуват този празник на различни дати, страни като Ангола, Албания, Босна и Херцеговина, Виетнам, Естония, Азербайджан, Русия, Словакия, Сърбия, Румъния, Португалия, Мозамбик, Монголия, Черна гора, Узбекистан, Танзания, Чехия, Уругвай и дори Северна Корея също празнуват международния ден на детето. Повечето от тях действително празнуват този празник на 1-ви юни, но ислямските държави празнуват Деня на детето на 4-ти юли, а държавите в Централна Африка – на 25-ти декември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене