2492 зрелостници в Благоевградско на матурата по български език и литература

2492 зрелостници, което е с 287 по-малко от миналата година, са подали заявления за допускане до матурата по българки език и литература в Благоевградска област. Задължителният за всички ученици държавен зрелостен изпит ще се проведе в понеделник /1 юни/ в 31 училища на територията на област Благоевград, като са осигурени общо 276 зали.

За второто ДЗИ подадените заявления са 2525 /при 2757 м.г./, като 728 зрелостници са изявили желание да се явят на държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация, а 1797 – на матура по общообразователен предмет, пише в. „Струма“.

Най-много – 459, са искащите да покажат знанията си по английски език и 454 по география и икономика. Биологията като втори ДЗИ е предпочетена от 409 зрелостници, философията от 275, математиката от 108, история от 32, немски език – 22, химия – 17. Традиционно най-малко са кандидатите за матурата по физика, за която са подадени 5 заявления, за испански са 6, а за руски – 3.

Припомняме, че заради наложените мерки за безопасност и дистанция зрелостниците ще са вместо по 15, по 10 в стая. Във връзка с това е направено повторно разпределение на залите и към първоначално определените 208 за ДЗИ по БЕЛ са добавени още 68. Съответно за втория държавен зрелостен изпит са осигурени още 75 зали и той ще се проведе в 29 училища и общо 250 зали.

За цялата кампания /матурата по български език и литература, втората по предмет по избор, като и третото ДЗИ по желание на ученика/ са ангажирани 1817 квестори.

„Отстояваме правилата за това във всяка зала да има по двама квестори. Имайки предвид специфичността на обстановката, сме се постарали да осигурим и голям брой резерви от квестори във всяко училище”, коментира началникът на Регионалното управление на образованието в Благоеград Ивайло Златанов.

По повод на мерките за безопасност Ив. Златанов заяви: „Родители и самите зрелостници могат да бъдат спокойни, че най-дезинфекцираните помещения ще бъдат сградите на училищата, в които се провежда държавен зрелостен изпит”.

За матурите зрелостниците и квесторите трябва да носят лични предпазни средства, като училищата домакини имат ангажимент да осигурят 10-15 процента резерв от лични предпазни средства. Така ако някой ученик си забрави маската например, от училището ще имат готовност да реагират веднага и да му предоставят такава. За да няма струпвания там, където зрелостниците са повече, ще бъдат отворени и други – 2, 3, че дори и 4 входа към сградите. На всеки вход ще има медицинско лице.

Важно уточнение е, че при влизането в сградите няма да бъде мерена температурата поотделно на всеки ученик. Това ще се случава само при конкретно искане, ако някой почувства неразположение.

Вчера по предаврително изготвен график бяха раздадени и материалите за държавните зрелостни изпити.

Мащабната акция се проведе във физкултурния салон на благоевградското V СУ, където при спазване на мерките за безопасност екперти от РУО начело с председателя на областната комисия Людмила Цикловска – старши експерт по организация на средното образование, раздаваха определени за всяко училище пликове и други материали.

На входа директорите посрещаше лично началникът на РУО Ив. Златанов, който уточни, че от училищата провеждат и родителски срещи, за да се запознаят родителите на зрелостниците с предприетите действия за опазване здравето на децата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене