Десетки безработни се юрнаха да стават бармани и сервитьори в отворените от 2 дни заведения в Разлог

Само два дни след отваряне на заведенията десетки безработни се юрнаха да търсят работа, споделиха собственици на кафенета и ресторанти от Разлог и Банско. На този етап обаче заради намалените обороти те не възнамеряват да наемат нов персонал. Собствениците на заведения в района поясниха, че ще разчитат на хората, с които са работили преди това. Те разкриха, че търсещите работа са основно такива, които по една или друга причина нямат право на обезщетения за безработица и вече два месеца са без абсолютно никакви приходи.

„Нашият район е доста потърпевш, тъй като много голям процент бяха наети по хотелите. Сега безработните са много, но не всички са се записали на борсата и реално нямат доходи. Само за тези два дни, откакто отворихме, за работа са ме питали поне 10 души, има и такива с малки деца. Разбирам, че са в тежко положение, но и ние не можем да си позволим да наемаме нови хора, дори не сме върнали на работа целия персонал заради намаления оборот”, сподели собственик на заведение в Разлог.

Много от собствениците на заведения дори работят само със семействата си  и на този етап не смятат да наемат персонал.

А посещаемостта на заведенията действително е по-ниска, отколкото обикновено. Въпреки слънчевия ден вчера заведенията преди обяд бяха почти празни, а от бранша отдават това на страх, но най-вече на липса на средства.

Някой заведения в района отвориха едва вчера, други пък все още са затворени. Дали ще издържи браншът, ако оборотите не се повишат, не е ясно. Басейните в Разложко също все още не са започнали работа. Там изискванията по отношение противоепидемичните мерки са доста повече и по-тежки, което ще принуди собствениците им евентуално да наемат допълнително персонал, за да се справят с честата дезинфекция и да отговорят на всички изисквания.

От хотелиерския бранш все още нямат яснота кога и при какви условия ще заработят, но се надяват това да стане след отпадане на извънредното положение в страната.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене