Експерт: Продукт наподобяващ спирт на пазара е опасен за хората

„Макси про“ продава фалшиви продукти (доказателства)

В няколко поредни публикации показахме как Александър Чалъков, бивш общински служител в Стара Загора, използва позициите си, за да пласира продукцията, произведена от фирма, която се води на името на неговата съпруга и негови приятели. „Макси Про България“ обаче не просто е замесена в корупционни схеми, а застрашава здравето на потребителите.

Наш читател ни изпрати писмо, от което става ясно, че продуктите, произвеждани от лясковския гаражен цех „Макси Про България“ не отговарят на изискванията и са по-скоро опасни, но се продават като дезинфектанти в тежката епидемиологична обстановка.

Ето какво гласи писмото на нашия читател, чиято самоличност се пази в редакцията:

“Предвид сложната обстановка в страната и необходимостта от ползване на дезинфектанти, особено дезинфектанти на алкохолна основа за ръце, търсейки из интернет пространството, все по-често попадам на предложения като това:

 

и други. Вие може и да не разбирате, но аз имам експертиза в тази сфера и работя с документи на почистващи препарати и дезинфектанти като част от ежедневната ми работа. Затова нека ви обясня. Министерството на здравеопазването на сайта си публикува изключително полезни съвети за всички, които нямат достатъчно познания в тази област, но имат завишено търсене и потребности от дезинфектанти в тази сложна ситуация.

 

Така че, вече е ясно, че цитираният продукт няма разрешение като дезинфектант (биоцид). Такава справка всеки може да направи на сайта на МЗ:

 

Но в случая проблемът дори не е само в това. Въпросният “препарат”, предлаган от всички интернет сайтове като “дезинфектант за ръце”, при покупката му от такива като мен, които търсят истината докрай и проверяват информацията от всички страни, се продава заедно с документи (аз винаги изисквам такива), които в случая някак ми напомниха на други подобни документи, които вече съм виждал. Става въпрос за документ, наречен информационен лист за безопасност, който е задължителен при продажба на всякакви химични препарати. Оказа се, че посоченият “дезинфектант за ръце” всъщност се продава с такъв лист, който е копиран и преправен от оригиналния лист за безопасност на световно признат производител на етанол – Захарни заводи АД, които се занимават с този бизнес (само че легално) от повече от 100 годни. Ето вижте двата документа – оригиналният и фалшифицираният.

Това дружество – МАКСИ ПРО БЪЛГАРИЯ ООД (което дори си позволява да сложи във фирмата си България), което можете да откриете в интернет пространството с гръмки слова в собствените му публикации и със скандални разкрития за далавери в новинарските сайтове напоследък, си е позволило да присвои и подправи издадения от Захарни заводи АД оригинален документ, като посочва на трета страница себе си като производител на спирт (нали всички знаем, че това е стока под контрола на Агенция Митници заради акцизната му ставка и не може просто да се “произвежда”). Само че това “Макси про” е подправило документа, като е изтрило логото на Захарни заводи АД и е променило всичко, което всеки професионалист може да разпознае: променен е, например, номерът на REACH регистрацията, като е посочен общ номер, който не може даде идентификация на производителя на етанола, който е дал десетки хиляди евро, за да се регистрира в Европейската база данни за големи производители и вносители на химични вещества. Променени са и данните за производителя и други съществени данни, които да направят документа да изглежда почти като истински.”

Според нас данните са достатъчно, за да бъдат разгледани от прокуратурата, която трябва да вземе мерки за защита на гражданите от недобросъвестни производители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене