Аларма: Безработните в Пиринско се увеличават, над 1 800 нови само за две седмици

1827 души от Благоевградска област са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение – 16 март, до 1 април, съобщи за “Струма” шефката на Регионалната служба по заетостта /РСЗ/ Станислава Поповска. За същия период на територията на област Кюстендил са се регистрирали 430 нови безработни.

Според Поповска най-засегнати от епидемията от коронавирус в Югозапада са работещите в сферата на туризма – хотелиерство и ресторантьорство, следвани от преработващата промишленост /текстилна и дървопреработваща/, търговия и транспорт.

По наблюденията на РСЗ – Благоевград, която е териториално поделение на Агенцията по заетостта и координира осъществяваните дейности от дирекции “Бюро по труда” на територията на област Благоевград и Кюстендил, нарастването на безработицата се е усетило веднага след въведената извънредна ситуация в страната. Само за първата седмица, т.е. до 20 март, в бюрата по труда на територията на област Благоевград са се регистрирали над 550 лица, а на територията на област Кюстендил – 108 души.
Расте и бройката на фирмите, подали заявление за подпомагане по мярката 60/40, показват данните в РСЗ към 13 април.

От 31 март, когато Агенцията по заетостта обяви прием на заявления от страна на работодателите, които желаят да получат компенсации за своите работници и служители, които са с непрекратени трудови договори, но поради извънредната ситуация няма как да изпълняват своите дейности, на борсите в Благоевградска област са подадени 150 заявления за 1378 работници и служители, а в дирекции “Бюро по труда” на територията на област Кюстендил – 59 заявления за 626 работници и служители. По тази извънредна мярка държавата ще поеме 60% от заплатите на работниците, върху които се осигуряват, а работодателят се задължава да им даде останалите 40%.

Важно е работодателите да знаят, че заявлението и приложените към него изисквани документи се подават в дирекция “Бюро по труда”, на чиято територия е мястото на работа на работниците и служителите, а в случай че мястото на работа е на територията на няколко бюра по труда, документите се подават само в едно от тях, по избор на работодателя, припомни Поповска. Пакетът документи се подава по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване или на хартиен носител чрез лицензиран пощенски оператор.

Междувременно Агенцията по заетостта обяви, че отпада срокът 21 април 2020 г. за подаване на заявление за изплащане на тези компенсации, за да се даде възможност на повече представители на бизнеса да се възползват от схемата 60/40 при новите условия, пише струмабг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене