Испания започва да разхлабва строгите ограничения

Испанските власти започват постепенно да разхлабват въведените строги ограничения в борбата с разпространението на коронавируса, предаде Би Би Си. Разрешително да заработят отново получават производственият сектор и строителството, но при строги мерки за безопасност. Все още обаче затворени остават магазини, които не продават стоки от първа необходимост, ресторантите и местата за забавление. Властите ще раздадат 10 млн. безплатни маски на хората, които използват обществения транспорт, за да стигнат до работните си места.

В Испания през лятото ще трябва да се пази дистанция дори и на плажа, за да бъде избегнато разпространението на новия коронавирус, предупреди министърът на туризма Рейес Марото в интервю за в. „Ел Паис“. „Докато няма ваксина, нищо няма да бъде както преди. Събиранията на хора ще трябва да бъдат ограничени, за да бъде поддържана безопасна дистанция“, заяви Марото. Евентуалното отваряне на границите ще зависи от развитието на здравната криза.

Испания е сред най-засегнатите от коронавируса държави – в страната потвърдените случаи на заразата са над 166 000, а жертвите надхвърлят 17 000. Броят на новоинфектираните обаче отчита спад.

Ситуацията с разпространението на коронавируса в Русия се влошава и може да се наложи в борбата с него да бъдат включени и ресурси на Министерството на отбраната, обяви президентът на страната Владимир Путин по време на среща с високопоставени държавни чиновници, цитиран от ТАСС. Дискусията бе посветена на епидемиологичната обстановка в Русия, която спроед държавния глава е изключително динамична. „Броят на заболелите се увеличава, все повече са случаите, в които болестта протича тежко“, подчерта Путин. Според него медиците в системата на Министерството на отбраната могат да бъдат включени в борбата с COVID-19, защото „притежават значителен опит от действия в сложни условия“.

В Русия са регистрирани 18 328 случая на заразени с коронавируса, 148 са жертвите, 1470 са оздравели. В Москва има най-много инфектирани – 11 500 души. Броят на заразените с коронавируса в страната в последните дни се увеличава дневно с между 16% и 18%, отбеляза вицепремиерът Татяна Голикова.

Директор на старчески дом в сръбския град Ниш е арестуван заради съмнения, че умишлено са заразени с коронавируса 139 души, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Задържаният е обвинен, че не е предприел необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на вируса и в резултат на това са инфектирани 135 обитатели на старческия дом и 4-ма от служителите.

В Сърбия 2 685 души са заразени с коронавирус, а 80 са починали.

Сръбският наркобос Драгослав Космаяц, наричан Ал Капоне, е починал от коронавируса в Белград, съобщи БГНЕС, като цитира местния в. „Блиц“. Изданието се позовава на източници, близки до Космаяц. Той беше собственик на недвижими имоти, ресторанти и кафенета в цяла Сърбия, както и в страните от Западна Европа. Той многократно е обвиняван за търговия са наркотици. През 2014 г. беше арестуван за неплатени данъци и обвинен в раздаване на подкупи, но по-късно беше оправдан, припомня БГНЕС.

Британският премиер Борис Джонсън е дал негативен тест за коронавирус, след като вчера беше изписан от болницата, обяви правителствен говорител, цитиран от Би Би Си. Той продължава възстановяването си от коронавируса в резиденцията си „Чекърс“. На въпрос защо премиерът е там, а не в основното си жилище на „Даунинг стрийт“ 10, говорителят отговори, че резиденцията „е по-подходящо място“ за въстановяването на Борис Джонсън.

След напускането си на болницата, Джонсън е разговарял с външния министър Доминик Рааб, който ръководи в момента правителствените заседания. „Премиерът е фокусиран върху възстановяването си и в момента не се занимава с управленски задачи“, добави още говорителят.

Борис Джонсън лежа една седмица в лечебно заведение в Лондон заради усложнения от коронавируса, след като 10 дни се бори със заразата в домашни условия. По време на болничния си престой той беше и в интензивно отделение.

81% от работната сила в световен мащаб или 2,7 млрд. души са засегнати от пълното или частично спиране на компаниите заради пандемията от коронавирус, изчислява Международната организация по труда, цитирана от информационните агенции. Строгите ограничителни мерки срещу разпространението на заразата удариха сериозно бизнеса и увеличиха безработицата. Най-малко засегнати от спирането на дейностите са сферата на образование, здравеопазване, социални услуги, обществени услуги, отбрана и инфраструктура.

Според Международната организация по света трудоспособното население по света е 3,3 милиарда души.

– През ноември е възможно да има ново избухване на коронавируса, предупреждават китайски учени. Но благодарение на натрупания опит новата вълна няма да бъде толкова опасна. Този път под ударите му вероятно ще бъдат Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия. Човечеството не може да се справи с вируса до лятото, казва ръководителят на шанхайската експертна група за лечение на COVID-19, завеждащ инфекциозното отделение на болницата „Хуашан“ Чжан Венхун, предава порталът „Хуанцюван“. Той смята, че през ноември ще се наложи отново да се стои вкъщи.

Според Чжан благодарение на натрупания опит новата вълна няма да е толкова сериозна. Но страните с недостатъчен ресурс – като африканските и южноамериканските, ще имат проблеми. Лекарят отбелязва, че контролът над пандемията не зависи от Европа, САЩ или Китай, а от страните, които са по-малко способни да се борят с разпространението на вируса.

 Гърция поетапно започва да облекчава от 10 май наложените заради COVID-19 ограничения, писа в. „Катимерини“. Планът на гръцкото правителство за връщане към нормалния начин на живот ще се изпълнява постепенно, но при условие че кривата на разпространението на коронавируса продължава да се изравнява. Мерките дори можело да бъдат напълно премахнати през юли, ако ситуацията върви по план и няма втора пълна на коронавируса. Това обясни правителственият съветник по въпросите на пандемията и експерт по инфекциозни болести Димитрис Циодрас.

Връщането към нормалното състояние ще бъде постепенно въз основа на критерии като възраст или активност, планират властите в Атина. По-специално премахването на ограниченията за движение, което се очаква да бъде отправна точка, няма да засегне всички в началната фаза. Има идеи за изключване на членове на уязвими групи, включително възрастни хора, от тази начална фаза, и ограничаване на контакта им с активното население, като техните деца и внуци. Забраните за големи социални събития, включително работата на ресторантите и кафенета, ще останат в сила в ранната фаза.

Ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати след средата на юни или началото на юли, така че да има постепенно връщане към нормалния живот и в туризма. Това ще се прилага и при повторното отваряне на търговски магазини, ресторанти, барове и други бизнеси, тъй като ще има времева рамка за премахване на ограниченията. Отварянето на молове, кафенета, ресторанти и нощни клубове също няма да се случи в началната фаза.

САЩ могат да отменят някои от ограниченията в началото на месец май, обяви доктор Антъни Фаучи, който оглавява борбата с коронавируса, цитиран от американските медии. Президентът Доналд Тръмп е под натиск както от здравни експерти, които настояват да се спазват въведените мерки, така и от бизнессектора, който е изправен пред огромни предизвикателства. Привърженици на Тръмп настояват САЩ по-бързо да се върнат към нормалния си начин на работа.

Турция се готви да пусне предсрочно около 90 000 затворници като мярка срещу разпространението на коронавируса в местата за лишаване от свобода, съобщава кореспондентът на БНР в страната. Мярката е записана като едно от над 90 предложения за поправки в 12 закона заради извънредното положение. В момента текат дебати и гласувания в турския парламент. Предвижда се предсрочно да бъдат освободени лишени от свобода, които са изтърпели половината, а не както беше досега – 2/3 от определеното им наказание. Мярката ще се прилага за възрастни и болни затворници, бременни и жени-затворнички с деца, които се намират с тях зад решетките. Правозащитни организации започнаха кампания, в която настояват да бъдат освободени журналисти, правозащитници, юристи, активисти и други, арестувани заради политически престъпления. Всички предсрочни освобождавания ще бъдат изрично одобрявани от съдия.

Затворите в Турция са пренаселени, като на място за 100 души се намират 123-ма затворника, сочат данни на Съвета на Европа. В момента в турските затвори има почти 300 000 души.

38 антитела, неутрализиращи коронавируса, са открили учени в Южна Корея, съобщиха от Центъра за контрол и профилактика на болестите към Министерството на здравеопазването, цитирани от ТАСС. Според експертите свойства на тези антитела могат да бъдат използвани при лечението на пациенти с COVID-19.

Изследването е проведено в лабораториите на Националния институт по здравеопазване и фармацевтичната компания Celltrion. От кръвта на пациентите с коронавирус са извлечени антитела, които могат да бъдат използвани за лечението на заразените, защото са способни да обезвредят опасния вирус. „Всички получени образци притежават силни, неутрализиращи коронавируса свойства“, подчертават от южнокорейския Център за контрол и профилактика на болестите. Предстоят задълбочени тестове, включително и върху лабораторни животни, за да се потвърди положителния ефект на откритите антитела.

Общият брой на заразените с коронавируса по света вече е  1 870 076 души, жертвите са 116 052, а излекуваните – 441 323, по данните на университета „Джон Хопкинс“. Най-много са болните в САЩ – 558 526, следвани от Испания с 169 496, Италия – 156 363 и Франция – 133 672. Най-много са жертвите на заразата в Италия – 19 899 души , в Испания – 17 486 и във Франция – 14 393.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене