Турция с по-бързи темпове на заразяване от Италия

Снимка: архив, БГНЕС

Турска преса: Висока е смъртността сред младите хора

Темпът на разпространение на коронавируса в Турция е по-бърз от този в Италия, пише днес турският в. „Джумхуриет“. Според вестника тревожно впечатление прави и смъртта на млади хора от заболяването в страната.

Тези наблюдения принадлежат на проф. Емрах Алтъндиш от катедрата по биология на Бостънския колеж. По думите на специалиста Турция е сред страните, в които броят на случаите на инфектирани с коронавирус лица се разраства най-бързо. Той обръща внимание, че този темп е много по-тежък отколкото в Италия, но успокоява, че с карантина и забрана за излизане тенденцията може да се забави.

Алтъндиш обръща внимание и за значителния дял на млади хора сред починалите от COVID-19 в Турция. По думите му в Италия починалите пациенти на възраст под 60 години са 1,7 процента, в Испания те са 4,59 процента, а в Турция, при първите 356 смъртни случая, този процент е бил 20 на сто. Професорът отбелязва, че важни рискови фактори са диабетът, затлъстяването и лошото хранене.

Наред с коронавируса друга водеща тема в турския печат днес е обсъждането, започнало вчера в парламента по законопроект за освобождаване на затворници като мярка срещу разпространението на COVID-19. Мярката цели да облекчи пренаселеността в затворите и да предпази затворниците от коронавируса. Критиците на проектозакона изтъкват обаче, че той изключва изпратените в затвора по обвинения в тероризъм при чистките след опит за преврат.

„Да не би този с химикалка в ръка да е по-опасен от онзи, който държи оръжие?“, пита в заглавие в. „Йени Ася“, визирайки задържаните зад решетките журналисти. Според изданието продължават да валят реакции срещу проекта, който „пуска на свобода насилници, а оставя в затвора журналисти“. За това бие тревога адвоката на синдиката на журналистите в Турция Юлкю Шахин.

„Докато зад решетките остават журналисти, задържани по обвинения за пропаганда и подбуждане към омраза и враждебност заради свои публикации, които дори не подтикват към насилие, от затвора излизат насилници, нападнали жени и деца с оръжие в ръка“, казва тя.

„Няма равенство, няма справедливост, няма и съвест“, гласи заглавието по темата на в. „Биргюн“. „Крадци и убийци на свобода, инакомислещите са наказвани“, допълва изданието.

Според „Биргюн“ законопроектът, обсъждан в Меджлиса, противоречи както на турската конституция, така и на подписаните от страната текстове в защита на човешките права.

/БТА/

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене