Борисов: Искаме да купим от Русия респиратори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин. Двамата обсъдиха разпространението на вируса COVID-19, съобщиха от „Дондуков“1.

Премиерът Борисов отбеляза мерките, които държавата ни е предприела за справяне с коронавируса. „За броени дни българската индустрия се реорганизира, за да произведе и осигури необходимите защитни облекла за медицинските екипи в цялата страна. Прилагаме всички утвърдени от световната медицинска общност мерки за ограничаване на заболяването“, заяви министър-председателят Борисов пред Владимир Путин. Борисов постави също въпроса за възможността България да закупи от Русия респиратори, които са изключително важни за лечение на пациентите с коронавирус. В хода на разговора бе изтъкнато, че руските учени полагат сериозни усилия в разработване на ваксина срещу COVID-19. По време на разговора беше обсъдена и ситуацията в Сирия.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че на българо-турската граница има нулева нелегална миграция. „Продължаваме с цялата си воля да се борим за мир и добросъседство. Убеден съм, че само с дипломация могат да бъдат решени конфликтите“, заяви Борисов. Той изрази увереност, че разумът и диалогът ще надделеят, за да се спре хуманитарната криза.

Друг акцент на разговора бе енергетиката. Министър-председателят Борисов информира руския президент за напредъка по строителството на „Балкански поток“, който ще утвърди ключовата роля на България в транспортирането на природен газ в Европа за десетилетия напред. До момента над 20 000 тръби се намират в строителните бази, а на пристанище „Бургас“ има доставени още над 6000 броя. Общо разнесените тръби по трасето са над 140 км, от които са заварени над 120 км. „Заинтересовани сме от продължаване на сътрудничеството с Русия в областта на природния газ, при стриктното спазване на европейските правила, с цел гарантиране на сигурността на газовите доставки за България и региона”, заяви по време на разговора Бойко Борисов. Премиерът приветства постигнатото споразумение между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ за намаляване с 40,3 % на цената на доставките на природен газ за България във връзка с решението на Европейската комисия.

В телефонния разговор президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по повод националния празник на България – 3 март.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене