Прогноза за времето – 6 февруари (четвъртък)

Днес преди обяд снеговалежите ще продължат, но след обяд от запад ще отслабват и спират, най-късно в източните райони, където ще има виелици и навявания. От запад и облачността ще започне да се разкъсва. След обяд вятърът ще отслабне, ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен.

Жълт код е обявен за 13 области на Североизточна и части от Южна България заради снеговалежи и виелици.

Кодът е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска. Оранжев код е обявен за черноморското крайбрежие в Бургаска област. Морето ще бъде бурно с вълнение 4-5 бала. Ще духа вятър със скорост 20-24 м/сек (9 по Бофорт), с пориви 25-30 м/сек (10-11 по Бофорт).

Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка между 10 и 15 см в тези области.

Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания. След обяд явленията ще отслабват.

Максималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София около минус 1°.

Атмосферното налягане в сутрешните часове е значително по-ниско от средното за месеца. През деня бързо ще се повишава и след обяд вече ще бъде по-високо от средното.

Времето за Гоце Делчев днес ще е предимно облачно, слаб снеговалеж и максимална температура 5 градуса.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи предимно от сняг. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад, който привечер ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 0°-3°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от север-североизток, който постепенно ще започне да отслабва. Максимална температура на 1200 метра – около минус 7°, на 2000 метра – минус 12°.

В петък вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и дневните температури слабо ще се повишат. Облачността ще е по-често значителна и през деня на отделни места ще превалява слаб сняг. Привечер и през нощта срещу събота, при ново нахлуване на студен въздух от север-североизток, на повече места в Източна България и в планините ще бъде с превалявания от сняг.

В събота облачността ще е променлива, почти без валежи. До вечерта вятърът ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между -10° и -5°, на места в североизточните райони – и по-ниски, а максималните ще са между -3 и 2 °.

Обилният снеговалеж затвори пътища и остави без ток села в страната.

Затруднено е придвижването по пътя Варна-Добрич. Няма затворени пътища, но по високите части са хлъзгави. Заради силния вятър има счупени клони на дървета.

Усложнена е ситуацията в Старозагорска област. 20 сигнала за бедстващи хора са подадени на тел. 112. Няколко населени места са без ток.

Проходът на Републиката и Шипка са затворени. Затворен е и пътят Мъглиж – Гурково, както и подбалканския път София -Бургас в района на село Дунавци. Движението е забранено и в участъка град Крън – град Шипка. За движение е затворен и пътят Шейново – Казанлък, където има снежни преспи.

Влак за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

Работата на пътно поддържащите фирми е затруднена заради силния вятър. Поискана е помощ от армията, предаде БГНЕС. 

За всички моторни превозни средства е затворен проходът Троян-Кърнаре и пътищата в област Разград.

Десетки тежкотоварни камиони закъсаха. За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ „Хемус“ и в двете посоки за област София. Затворена е и АМ „Струма” при Дупница. Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Около средата на февруари се очертава нов период с валежи с формирането на пореден средиземноморски циклон, чийто център с ниско атмосферно налягане ще се плъзне по Адриатическото крайбрежие и ще премине над Гърция. Валежите отново ще са значителни в цялата страна.

ww.vbox7.com/play:c3fa010847

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене