Връщат казармата догодина!?

Каракачанов иска минимум 6 месеца казарма

„От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват“, съобщи военният министър Красимир Каракачанов на националния събор на запаса край Казанлък. 

Вицепремиерът е на мнение, че възстановяването на казармата e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв. Той уточни, че ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще окажат пушечно месо и лесни мишени.

Каракачанов е убеден, че е крайно време младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не в джендъризъм. Министърът  допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседски са върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.

Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна. „Дори сега да я въведем, сме закъснели“, счита министър Каракачанов.

Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. „Единственото, което е постигнато с премахването на казармата е фактът, че армията стана малка“, допълни министърът на отбраната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене