До 2023 г. магистрала „Струма“ трябва да бъде напълно завършена

„Очаквам автомагистрала „Струма“ да бъде напълно изградена през 2023 година“. Това съобщи в началото на годината министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В близките месеци трябва да започне строителството на последния участък от аутобана през Кресненското дефиле. За реализацията на проекта вече е подадена апликационна форма за одобрение в Европейската комисия.

Избран е т. нар. източен вариант на трасето, който е най-щадящ за природата. Той разделя движението по магистралата на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. Едното ще води в посока Гърция и ще минава по сегашния път през Кресненското дефиле, който ще бъде ремонтиран. Обратно към София трасето ще минава по Кресненското плато.

Напредва и работата по изграждането на АМ „Хемус“, обясни министър Аврамова. Отсечката от 9 км между Ябланица и Боаза вече е пусната в експлоатация. В момента се работи усилено по изграждането на участъка от 16 км. от Буховци до Белокопитово.

В напреднала фаза са и процедурите по изграждането на останалите 134 км на АМ “Хемус” от Боаза до пътен възел Русе – Велико Търново. Най-напред ще се работи по първия и третия етап от проекта, тъй като тук са извършени отчуждителните процедури и има разрешение за строеж. Поетапно ще се изграждат и останалите участъци от аутобана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене