Кметът Владимир Москов прави лютеница по рецепта от Драмско

Семейна традиция е приготвянето на домашна лютеница от цялата фамилия на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов. И тази година, малко преди местните избори, на които той безапелационно победи и стана кмет за седми мандат, Москов не изневери на традицията и свари лютеницата.

“Приготвяме я по стара рецепта, пренесена от нашите прадеди, които са бежанци от Драмско, Егейска Македония. Винаги се е правила така и в семейството на жена ми, и в моето.

И двата ни рода са бежански и оттам са донесли рецептата. Баба ми е от драмското с. Кобалище. Обикновено се събираме нашето семейство с това на шурея ми и единия ден правим едната доза за едните, на другия ден – за другите. Ако повече хора се включват в приготвянето, става по-бързо, иначе е много трудоемко. Когато участваме 5-6 човека, се справяме от сутринта докъм 15 ч”, разказва Москов.

Държи да подчертае, че в домашната си градина отглежда доматите, а чушките и патладжаните купува от местни производители в Гоцеделчевско. Така е сигурен, че вкусът ще е истински. След като изварят бурканите, следобед всички сядат на късен ритуален обяд.
Кметът Москов е ненадминат кулинар и държи лично да участва в приготвянето на зимнината. Освен лютеница семейството му се зарежда и с мариновани краставички, кисело зеле и туршии. Компоти отдавна не правели, защото се оказало, че само той ги харесва, а съпругата и дъщерите му предпочитали купените сокове.

Лютеницата на Москови

Необходими продукти

20 кг червени месести чушки
10 кг розови домати, собствено производство
5 кг патладжан
1 кг моркови
1,5 л олио
сол на вкус

Начин на приготвяне

Чушките се изчистват от дръжките и семките, измиват се и се пекат на специална печка. След това се задушават в полиетиленова торба, за да омекнат и да се обелят по-лесно.
Доматите се изчистват от дръжките, измиват се и се нарязват на четвъртинки. Варят се, докато се отделят люспите, и се прецеждат през ситна мрежа.

Патладжаните се пекат и също се слагат в найлонова торба, за да се задушат и обелят по-лесно.
Морковите се варят докато омекнат.

В голяма бакърена и калайдисана тава се слагат смлените с машинка за мелене чушки, патладжани, моркови и домати.

Сместа се вари на огън от букови дърва и непрекъснато се бърка с голяма дървена бъркалка, за да не загори.

Когато започне да се сгъстява и при бъркането остава пътечка, се добавят солта и олиото.
Готовата смес се изсипва в бурканчета, които се запечатват и се варят 15 минути. От една такава доза излизат около 35-40 бурканчета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене