Празник на кестена в Брежани

Китното симитлийско село Бражени днес организира традиционния  Празник на кестена.

Брежани е разположено на стръмен баир от двете страни на речна долина с надморска височина от 500 до 700м. Селото е част от приятен маршрут, който катери южните склонове на Пирин планина и минава през живописни и гостоприемни села- Мечкул, Сенокос, Стара Кресна, Ощава. Пътят е добре познат на планинарите, на почитателите на природните красоти, на хората търсещи спокойствието, истинската храна и гостоприемството на селските къщи. В минало Брежани е било миньорско градче.Въгледобивът довежда тук много външни хора, мястото процъфтява, построява се голямо училище, читалище и цял нов жилищен квартал. Днес, много местни жители са напуснали родното си място, като са се пръснали из цяла България. Това което ги кара да се съберат отново, да си припомнят традиции, вкусни гозби, да попеят и да се повеселят е Празникът на брежанския кестен. Той се случва всяка година в съботата около 20 октомври  /19 октомври / днес и се организира от  сдружение „Хора и традиции”

Събитието се осъществява на площада, където има построена широка сцена. Местните хора подготвят дълга трапеза, за да се похвалят с плодородието на градините си и с усърдието на труда си. Най-сръчните домакини запретват ръкави, за да демонстрират готварските си умения. И така се получава голяма кулинарна изложба и празник с музика, песни и хора.Гостите могат да вкусят различни рецепти с кестени, баници и пити, както и да почерпят знания от жените, които лично представят своите ястия. Настроението е приповдигнато, мирише на вкусна скара и мезета. Изживяването е незабравимо, без помпозност, с непосредственост и топлина, а опънатите дълги маси и пейки, напомнят за традициите на селските трапези, където всички заедно сядат  и споделят празника като едно малко сплотено общество.На своеобразния пазар в Брежани могат да се закупят кестени и ябълки от различни сортове.

Сдружението „Хора и традиции” подкрепя хората от Брежани в усилията им да запазят духа и жизнеността на родното си място.  Успешните им проекти с македонския град Делчево и осъществените пленери с художници от България и Македония, създават Арт галерия Брежани. Сдружението представя всяка година Брежани на международната среща „Тера Мадре“ в Италия. Те са в основата на програмата за засаждането на нови кестенови гори.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене