Кой трябва да поеме отговорността за спрения ефир на БНР и каква е реалната причина за спирането му?

Силвия Великова беше свалена след като призова за протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор и върната след последвал протест пред радиото. Жотева търси отговорност от генералния директор

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева коментира три „странни случайности“, случили се в рамките на дни с Българското национално радио (БНР): свалянето от ефир на съдебната репортерка и водеща Силвия Великова, спирането за няколко часа на програма „Хоризонт“ на БНР, както и съпътстващите протести.

Запитана кой трябва да поеме отговорност за проблемите, Жотева посочи, че в СЕМ са чули, че шефът на БНР Светослав Костов поема някаква отговорност. „Подписът му стои под резолюцията за спирането на радиото“, обясни тя пред ПИК ТВ след изслушването на генералния директор от членовете на СЕМ.

„На нас никой не ни е звънял. Не ми харесва, когато три дни подред се случват странни неща в национален ефир“, отговори тя на въпрос дали вижда външно влияние в националното радио.

„Покрай всички избори има напрежение и никой не печели от това да има сътресения в националните медии. Удивени бяхме от спирането на сигнала и вече се притесних какво се случва“, сподели Жотева и каза, че днес премиерът Бойко Борисов също е обявил, че не възприема случайно трусовете в БНР.

В отговор на въпрос дали ще се предприемат мерки за наказания след спряното излъчване, Жотева заяви, че в правомощията на СЕМ не са кадровите решения. Тя поясни, че медийният регулатор може да само да прецени дали е нарушена лицензията, но не може да налага кадрови решения.

„Говорим за БНР, а не за определен журналист или журналисти в него“, подчерта Светослав Костов и отговори на нападките на СЕМ: „Не, не е имало цензура. Не, не е сменен ресорът на никого… В БНР плурализмът е застъпен в почти всички ресори, в които има не само един, двама, а дори трима отговарящи за един ресор. Има колеги от „Хоризонт“ – двама отговарят за медиите и СЕМ. Виждате ли единият да пречи на другия? Кой какви интервюта дава, си е абсолютно негово право. Силвия Великова, ако трябва да говорим с имена, днес отразяваше съдебната система. В сряда е на предаване, в петък е на предаване. Много ви моля, това какво казва някой журналист пред определени медии, да не се счита за 100% истина. Никой на никого не отнема ресора. Единствената корекция беше мъж да отразява протеста, за да не се стига до стълкновения“.

Светослав Костов допълни, че ще направи всичко възможно, „за да няма противопоставяне и заставане от едната или другата страна на оградата“.

Припомняме, че спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ в петък сутринта от ръководството на БНР обясниха като технически проблеми. За свалянето от ефир на съдебната журналистка в официална позиция на БНРП стана ясно, че тя не е всъщност свалена, а само е променен графикът ѝ, защото призова за протест. Последва оставката на и.д. директора на „Хоризонт“ Николай Кръстев, а след организираните протести Силвия Великова бе възстановена в ефир.

Предстои в сряда СЕМ да излезе със становище по казуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене