Рисувана булка от Брезница – на фестивал в Полша

Фолклорната формация „Брезничанки“ заминава на 16 август за полския град Закопане, където се провежда фестивалът за високопланински фолклор „Златна брадва“. Групата от село Брезница, община Гоце Делчев, е избрана след предварителна селекция. В 30-минутно представление самодейците ще покажат автентична сватба от средата на миналия век. Постановката се нарича „Запри са слънце, на момини двори“.

„Брезнишката булка е много красива. Лицето ѝ се боядисва с помади и кремове в бяло, а върху него се лепят пайети. Облечена е в традиционна носия“ – разказа ръководителят Салих Буковян.

Фестивалът събира на едно място певци, свирачи, ансамбли за автентичен и обработен форклор, етнографи и хореографи в Закопане – град, разположен в Западните Татри, на стотина километра от Краков.

“Златна брадва“ е едно от най-мащабните фолклорни събития с конкурсен характер в Европа. Самодейците от фолклорната група „Брезничанки“ са единствените от България, които ще вземат участие в 51-вото му издание. Фестивалът ще продължи до 26 август. /bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене