Новият кмет на Истанбул поема поста официално

Екрем Имамоглу, който на 23 юни бе избран за втори път за кмет на Истанбул с гласовете на 54,22 на сто от избирателите срещу 42,99 процента за опонента му от управляващата партия Бинали Йълдъръм, днес се очаква да поеме официално новия пост.

Имамоглу, чийто кметски мандат бе отнет, след като предишните избори в Истанбул на 31 март бяха касирани, на 23 юни постигна втора и още по-убедителна победа в една изключително тежка предизборна кампания.

Събитието е знаменателно. След като в продължение на 25 години бе под контрола на управляващата партия, 16-милионният мегаполис премина в основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП) – най-старата политическа формация на Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк.

Днес се ще състои церемония по случай встъпването в длъжност на Имамоглу, на която се очаква да присъстват много хора.

Сградата на Голямата община на Истанбул е празнично украсена. На пилоните са издигнати знамената. В кметския кабинет, според медийни съобщения, вече са поставени знакови за опозиционната НРП предмети, които бяха отстранени, след като му бе отнет първият мандат. Сред тях е голям портрет на Ататюрк, окачан точно зад кметското кресло.

В интервю за Си Ен Ен новият кмет заяви, че първата му задача като градоначалник ще бъде да провери твърденията за корупция и нередности в общината. По думите му тази дейност ще се извършва с помощта на чуждестранни фирми с опит в разследванията на корупция.

В същото време новият градоначалник е отправил в интервюто и тънко предупреждение към Ердоган, заявявайки: „Никоя сила или личност не може да заплашва демокрацията. Нито един политик не притежава лукса да прави това“.

Анализирайки резултатите от двата вота, Имамоглу е посочил, че те отразяват демократичните традиции в Турция.

„Смятам, че преминахме успешно през този тест. Народът на Истанбул защити законността на вота и го опази. Оттук нататък никой няма да може да манипулира волята на избирателя на избори“, е заявил Имамоглу.

Си Ен Ен припомня фразата на Ердоган, че „който спечели Истанбул, печели Турция“, и цитира думите на Имамоглу: „единствената ми цел е да служа успешно на Истанбул“.

„Не вярвам, че Ердоган ще продължи да преследва политическа печалба като приоритет след този кръстопът. Ще е от полза за страната, ако протегне ръка за мир“, е подчертал още Имамоглу пред американската телевизия.

Автор: БТА, E79 News; Снимки: БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене