Георги Икономов: Банско е с амбицията да стане лидер в компостиране и рециклиране на отпадъците

– Г-н Икономов, обявихте стартирането на мащабна кампания за разделно събиране, съответно рециклиране и компостиране на отпадъци на територията на Банско. Какво очаквате да постигнете?

– Зелените идеи, свързани с рационално управление на отпадъците, за мен не са просто модерни. Прилагането на базисните принципи за разделно събиране имат положителен ефект върху природата, защото ни позволяват да пестим ресурси, като ги използваме многократно, и своето сериозно икономическо отражение върху бюджета на общината. През изминалата 2018 г. разходите ни за такси и отчисления по Закона за управление на отпадъците и депониране на регионалното депо възлизат на общо 1 млн. лв. Представете си колко много е това за малка община като нашата. Вярно, ключов туристически център с голям човекопоток, но все пак. Ако успеем да намалим натрупания и депониран битов отпадък с 10%, това означава, че ще освободим 100 000 лв. обществен ресурс за инвестиции в облагородяване на градските пространства. В никакъв случай не е за подценяване. За мен би било огромно постижение.

– А изпълнима ли е подобна цел според вашите анализи?

– Много е амбициозна. На година извозваме близо 10 000 тона боклук. Морфологичният анализ, направен през 2018 г., сочи, че стъклото, пластмасата, металът са толкова замърсени от общия битов отпадък, че не би било възможно да сепарираме и рециклираме. Трябваше да мислим за предприемането на други действия. Иначе продължаваме да хабим полезни ресурси, които могат да бъдат рециклирани. Установихме също така, че в град като Банско, където хората живеят в къщи с дворове, много голям процент от теглото на боклука през пролетните и летни месеци представлява растителен отпадък – трева, клони, цветя. През предходното лято създадохме система за разделното му събиране и извозване. Успяхме без сериозна кампания да привлечем към инициативата 120 семейства, които с отговорния си подход отделиха 10 тона годен за компостиране материал. Искаме тази година да включим в тази инициатива 50 бизнес обекта и 1200 къщи. Особено с участието на хотелите, които имат големи тревни площи, можем да постигнем значими резултати.

– Има ли една община механизми да задължи бизнеса да спазва определени правила?

– Не вярвам в прилагането на насилствени мерки. Особено когато говорим за дългосрочни инициативи, гледам на всички участници като на партньори. Искаме да ги убедим, че пътят е правилен, че усилията ни ще имат ефект върху природата, върху имиджа на курорта, върху бъдещето на децата ни. Нямаме илюзии, че можем да постигнем промяна на поведение или убеждения с кампания от няколко месеца. Устойчивото развиване на нови навици отнема години. Затова искаме да разгърнем кампанията в училищата. Бъдещето се програмира най-лесно през децата. Ще научим тях да се отнасят отговорно към боклука, който създават, а чрез тях вярвам, че ще повлияем дългосрочно на целите им семействата

– И все пак голямата промяна може да дойде, ако хотелите и ресторантите поемат ангажимент. Постигнахте ли някаква договорка с тях?

– На този етап предложихме на бизнеса да смени пластмасовите бутилки за минерална вода със стъклени, които бутилиращите компании традиционно използват многократно. Да спре употребата на найлонови торбички и да премине към хартиени. Тази трансформация е с добавена стойност – в нашето социално предприятие произвеждаме хартиени пликове и можем да ги предложим на атрактивни цени. И може би най-значимата количествено промяна – да отделят всички стъклени бутилки и буркани в чистите контейнери за разделно събиране. Защото стъклото се рециклира 100% успешно, ако не е замърсено.

– Остават туристите, ще опитате ли да ги присъедините към каузата?

– В кампанията “неРАЗДЕЛНО Банско” ще работим с всички групи и потенциални партньори. Сами си поставихме високи цели, от нас зависи да включим успешно повече хора. Към момента не сме имали отказ от потенциален партньор. Ще направим всичко възможно да запазим тази енергия и да я впрегнем в ефективна работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене