Ангел Джамбазки: Членството на Македония в ЕС минава през решаването на спорните въпроси

Интервю със заместник-председателя на ВМРО и български евродепутат Ангел Джамбазки на предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

По негова инициатива се състоя среща, на която бяха поканени евродепутати, превозвачи и Министерството на транспорта на дебат във връзка общата им стратегия по пакета „Мобилност I“. В тази връзка Джамбазки заяви:

Твърде възможно е да се опитат тези, които са основните наши противници, да пробутат много бързо пакета, докато е старата Комисия, сега в месеците на старата ЕК, която буквално може да си измие ръцете и да се опита да довърши тази, да кажем, мръсна работа. Така че не трябва да се успокояваме, че имаме много време до есента. Аз затова свиках тази среща, за да не останат колегите с впечатлението, че имаме много време и изведнъж да се окажем пак на пистата, а самолетът да е излетял.

Той коментира и това дали ще съберат всички, както и има ли основание да се очаква, че някой от новите евродепутати ще трябва да бъдат убеждавани. Всичко е възможно, предполагам, че ще се наложи поне да им обясним, без това да изглежда като учителстване, менторстване и назидаване, но винаги ще бъде по-лесно за всеки един от новоизбраните представители да чуе и да види от първо лице какво е правено досега, заяви заместник-председателят на ВМРО.

Няма македонска нация преди 1944 година, каза още евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Гоце Делчев. Не трябва да се допуска пренаписването на историята, каза той по повод отказа на Северна Македония да признаят Гоце Делчев за българин.

До 44-а година македонска нация няма – политически, така че много ясно трябва да се заяви на правителството в Скопие, че членството на Македония в ЕС минава през решаването на спорните въпроси. А спорните въпроси са само от страна на югоносталгиците в Скопие. Хора като Гоце Делчев са написали какви са по рождение и не е работа на необразовани, неуки, недобронамерени хора да пренаписват, да преиздават лични карти на хора, починали 1903-а година, когато македонска нация не е имало. Така че трябва да прекратят тези глупости, ако искат някога да видят Европейски съюз.

Интервюто с Ангел Джамбазки може да чуете от звуковия файл >>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене