ГДБОП: Никъде не е спиран интернетът

Действията на ГДБОП на 13 юни в няколко града в страната са били срещу кабелни оператори, разпространяващи нелегално телевизионни програми, без да имат затова авторски права, докато легалната дейност – разпространение на интернет, не е засегната. Това каза пред журналисти днес комисар Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

При полицейската операция срещу „пиратско“ разпространение на телевизионни програми от кабелни оператори са били изземвани само технически устройства с отношение към тази дейност. Не са били изземвани съоръжения, чрез които се разпространяват интернет, каза Явор Колев.

Той информира, че в Сандански, Петрич, Бургас и Кърджали имат интернет.

„Абонати на кабелни оператори в Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил твърдят, че интернет услугата е спряна, но ние не сме изземвали устройства, които осигуряват свързаност с интернет“, добави той.

Операцията на 13 юни е по сигнал от правоносители, които са установили, че програмите се излъчват от кабелните оператори, без да са платени авторски права. За два месеца щетите за правоносителите са над 10.5 млн. лева. Установено е било, че над 60 програми, са били разпространявани от кабелните оператори без уредени авторски права, добави той.

„Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП“, допълни Колев.

Явор Колев информира, че в Бургас и Сандански са иззети сървъри, които имат отношение към мобилно приложение за разпространение на тв програми, като двете фирми са имали такова приложение и са разпространявали програми, за които нямат права.

Има образувани досъдебни производства. Делата са за финансови и данъчни престъпления и престъпления срещу интелектуалната собственост. След експертизите ще се повдигнат обвинения срещу управителите на проверените кабелни оператори.

„Ако се докажат данъчни престъпления, присъдите могат да стигнат до осем години лишаване от свобода“, посочи Явор Колев.

Той съобщи, че ГДБОП следи нелегалното разпространение на телевизионни програми от 1998 година, когато по думите, то е било 100 процента. Сега, по информация на доставчици на телевизионен сигнал, нелегалното разпространение на телевизионни програми е около 50 – 60 процента, каза Явор Колев.

„Нашата работа продължава по противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост и други престъпления, свързани с това нелегално разпространение“, допълни той. В момента се извършват проверки на голяма част от кабелните оператори по отношение на авторските права. В тези проверки са включени както представители на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП, така също и представители на Министерство на културата, КРС, НАП.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) контролира преноса на електронни съобщения, но няма отношение към съдържанието и платените авторски права, каза Тинка Капитанова, директор на дирекция в КРС. Кабелните оператори са задължени да съобщават на КРС броя на абонатите си. Този месец предстои да излезе годишният доклад на КРС, в който ще има информация за нейната дейност, посочи Капитанова.

Автор: Нова телевизия, E79 News; Снимки: Архив

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене